<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Secretariaat Nederlandse Kerk verruilt te ruime jas in Utrecht voor Baarnse kantoorvilla

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 oktober 2023
image
De monumentale kantoorvilla in Baarn waar het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (SRKK) per 16 oktober de benedenverdieping zal huren. Foto: via SRKK

Het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (SRKK) verhuist medio oktober van Utrecht naar Baarn. Het monumentale pand heeft geen energielabel en is niet in het bezit van de Kerk. Toch bleek het de beste keuze voor dit moment.

De kantoorruimte die het secretariaat bijna tien jaar in Utrecht huurde, werd te groot. De tien medewerkers – waarvan vier parttimers – werkten de laatste jaren minder op kantoor en meer op andere locaties.

Een kleinere, centraal in het land gelegen kantoor- en vergaderruimte werd gevonden in een monumentale kantoorvilla in Baarn, aan de Prinses Marielaan 8.

Passend pand

Hoewel de kerk veel (half) leegstaande panden bezit, was er in de omgeving van Utrecht “helaas geen passend pand beschikbaar”, zo laat Anna Kruse, woordvoerder van de Nederlandse bisschoppenconferentie, weten.

Anneke van der Kamp-van Saase, de secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie, boog zich de laatste tijd samen met anderen uit de kerkprovincie over de verhuisplannen. Het huidige huurcontract loopt binnenkort af. Een belangrijke voorwaarde voor het nieuwe kantoor was de centrale ligging in Nederland.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Deze kantoorvilla was “na alles te hebben afgewogen” de beste optie op kortere termijn, vertelt Kruse.

Monumentale panden zijn vaak lastig te verduurzamen, wat vaak hogere energiekosten met zich meebrengt. Aan de andere kant is de nieuwe huur lager en is de ruimte al helemaal als kantoor ingericht. De benedenetage in de kantoorvilla in Baarn biedt naast de centrale ligging ook parkeergelegenheid en een tuin voor lunchpauzes en overleg.

Te klein voor de bisschoppen

Als vergaderruimte voor de bisschoppen is de locatie te klein. Zij blijven daarom gebruik maken van de ruimte in het Sint Janscentrum in Den Bosch. Daar worden verder ook maaltijden geserveerd en kunnen de bisschoppen na afloop van een vergadering samen naar de Mis.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het SRKK bestond op 13 april vijftig jaar. Het is opgericht ter ondersteuning van de Nederlandse bisschoppen. Momenteel houdt het SRKK zich met name bezig met de ondersteuning van de referentschappen en beleidssectoren, communicatie en public relations, Actie Kerkbalans en de contacten met de wereldkerk.

Het SRKK zal per 16 oktober vanuit het nieuwe pand werken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.