fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Woordvoerster bisschoppen: misbruikartikel NRC ‘klopt in grote lijnen’

KN Redactie 16 september 2018
image
NRC baseerde zich voor het artikel onder meer op het rapport van de commissie Deetman. (Foto: KN - Jan Peeters)

Het artikel dat NRC Handelsblad vrijdag publiceerde over het in stand houden van seksueel misbruik in de Nederlandse Kerk “klopt in grote lijnen”. Dat zegt de woordvoerster van de Nederlandse bisschoppenconferentie, melden verschillende media.

Volgens NRC waren twintig van de negenendertig Nederlandse kardinalen en (hulp)bisschoppen tussen 1945 en 2010 betrokken bij misbruikdossiers. Dat aantal baseert de krant op informatie uit de rapporten van de commissie Deetman, van het Meldpunt Seksueel Misbruik R.-K. Kerk en uit eigen onderzoek.

Overplaatsen

Zestien van de twintig met name genoemde hoge geestelijken plaatsten volgens NRC priesters die misbruik pleegden over. De priesters maakten daarop nieuwe slachtoffers.

De overige vier bisschoppen maakten zich volgens de krant op enig moment in hun priesterleven zelf schuldig aan misbruik: Jan Niënhaus (hulpbisschop van Utrecht), Jo Gijsen (bisschop van Roermond), Philippe Bär (bisschop van Rotterdam) en Jan ter Schure (bisschop van Den Bosch).

Van de twintig met name genoemde geestelijken zijn er zes nog in leven. Geen van hen is nog als bisschop actief. Volgens NRC zijn alle zaken verjaard.

‘Misbruik mag nergens voorkomen, maar zeker niet in de Kerk’

Het misbruikschandaal kwam in Nederland in 2010 aan het rollen na publicaties van NRC Handelsblad. Eind 2011 verscheen het eindrapport van de commissie Deetman, die na de publicaties werd ingesteld om onderzoek te doen naar seksueel misbruik in de Nederlandse Kerk tussen 1945 en 2010.

In een zaterdag gepubliceerde verklaring schrijven de Nederlandse bisschoppen dat men zich in de Kerk sinds 2010-2011 “diep bewust” is van “de ernst van grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik”.

Er “wordt intens aandacht besteed aan het voorkomen daarvan”, onder meer door het integraal overnemen van de aanbevelingen van de commissie Deetman. “Seksueel misbruik mag nergens voorkomen, maar zeker niet in de Kerk, die de opdracht heeft het Evangelie van Christus voor te houden”.

Onvoldoende zorgvuldig gehandeld

Ook schrijven ze dat uit het rapport Deetman blijkt dat in het verleden bij nieuwe benoemingen van priesters die misbruik pleegden, het misbruik in een aantal gevallen wel, en in andere gevallen niet bekend was bij de betrokken bisschoppen.

“In bepaalde gevallen was het misbruik bekend, en moet worden geconstateerd dat er in die situaties onvoldoende zorgvuldig werd gehandeld door bisschoppen die deze priesters een nieuwe benoeming gaven. In bepaalde gevallen was het misbruik niet bekend bij de bisschop die de benoeming gaf en was er sprake van onvoldoende zorgvuldige informatie-uitwisseling tussen bisschoppen en hogere oversten.”

‘Pijn en schaamte’

Naar aanleiding van het rapport over misbruik door geestelijken in de Amerikaanse staat Pennsylvania schreven de Nederlandse bisschoppen vorige week “net als veel gelovigen opnieuw pijn en schaamte” te ervaren.

De bisschoppen geven aan dat het begrijpelijk is als gelovigen neerslachtig raken van de recente berichten over seksueel misbruik. Toch roepen zij op “niet ontmoedigd te raken, maar onze schaamte en pijn om te zetten in toewijding tot preventie en herstel voor de slachtoffers”.

Gisteren riepen ze in een verklaring op tot gebed voor de slachtoffers in alle zondagsvieringen.


Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5309): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1144): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305