<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Kerk waar priester gekeeld werd stond op hitlist terreurverdachte’

KN Redactie 27 juli 2016
image
De dinsdag vermoorde priester Jacques Hamel. De kerk waar een terrorist hem de keel doorsneed, zou op een 'hitlist' van een terreurverdachte hebben gestaan. (Foto: AP)

De Franse kerk waar IS-sympathisanten dinsdag een priester vermoordden, zou op een ‘hitlist’ hebben gestaan van een vorig jaar opgepakte terreurverdachte.

De kerk in Saint-Etienne-du Rouvray was volgens The Sun een van de katholieke kerken op een lijst die een 24-jarige man van Algerijnse afkomst bij zich had toen hij in april 2015 werd opgepakt. De man werd ervan verdacht een bloedbad te hebben willen aanrichten in twee kerken in een voorstad van Parijs.

Hoog toevalligheidsgehalte

De arrestatie had een hoog toevalligheidsgehalte. Hij belde de hulpdiensten omdat hij gewond was geraakt. Toen het ambulancepersoneel ter plekke kwam en zag dat het om een schotwond ging, alarmeerde het de politie. Die pakte de man vervolgens op.

‘Gedetailleerde documenten’

Een bloedspoor leidde de politie naar een auto, waarin zich vuurwapens en kogelvrije vesten bevonden. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken werden ook “gedetailleerde documenten” gevonden die zouden bevestigen dat de man een aanslag plande, “waarschijnlijk op een of twee kerken”.

De man werd tevens verdacht van betrokkenheid bij de moord op een vrouw die rond die tijd dood in haar auto werd aangetroffen.

‘Symbool van Frankrijk’

De Franse premier Manuel Valls bezocht kort na het incident de parochie Saint-Cyr in de voorstad Villejuif. “Zich aan een kerk te vergrijpen, betekent zich vergrijpen aan een symbool van Frankrijk”, zei hij bij die gelegenheid.

Katholieken moeten “in perfecte sereniteit” naar de Mis kunnen gaan, voegde hij toe. Dat is “het mooiste en sterkste antwoord dat wij kunnen geven” op het terrorisme dat “Frankrijk wil verdelen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.