<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koers Kerk baart kardinalen en bisschoppen zorgen

KN Redactie 8 april 2018
image
(Foto: AP)

Kardinalen en behoudende katholieken maken zich grote zorgen over de koers van de Kerk.

De bijeenkomst was een wens van de vorig jaar overleden kardinaal Carlo Caffarra, één van de vier bekende ‘dubia-kardinalen’. Onder de deelnemers waren de twee andere overgebleven ondertekenaars, Raymond Burke en Walter Brandmüller.

Slotverklaring

Aan het slot van de bijeenkomst werd een verklaring gepresenteerd die het debat over de communie voor hertrouwd gescheidenen een bedreiging noemt voor het geloof en de eenheid van de Kerk. Iedereen die een nieuw burgerlijk huwelijk aangaat naast een al bestaande kerkelijke huwelijksband is “in objectieve tegenspraak met de wet van God” en kan niet deelnemen aan de communie, aldus de verklaring.

Publieke opinie

 In zijn bijdrage waarschuwde kardinaal Brandmüller tegen het gelijkstellen van de publieke opinie met het “geloofsaanvoelen van de gelovigen”. Om echt als een katholieke stem te worden gehoord vraagt heiligheid. In de geschiedenis van het christendom vormden de echte gelovigen vaak een minderheid, aldus de oud-voorzitter van de Pauselijke Commissie voor de Historische Wetenschap.

Niet ondermijnen

Kardinaal Burke benadrukte dat het Leergezag van de paus stoelt op zijn gehoorzaamheid aan Christus. De paus kan de kerkelijke wet alleen in zoverre interpreteren dat die optimaal tot zijn recht komt, maar mag die niet ondermijnen.

Misstanden

Hulpbisschop Athanasius Schneider van Kazachstan noemde onwetendheid of minachting voor de waarheid als oorzaak van talrijke misstanden. Door de geschiedenis heen heeft de duivel het pauselijk leergezag zelfs tijdelijk verduisterd en verwarring gecreëerd in de Kerk. Elke paus moet zich ervan bewust zijn dat hij niet de ‘eigenaar van het instituut van de waarheid’ is, maar alleen zijn dienaar, aldus Schneider.

Niet gehonoreerd

Kardinalen Brandmüller en Burke ondertekenden in november 2016 samen met de inmiddels overleden kardinalen Joachim Meisner en Carlo Caffarra de zogenaamde ‘Dubia-brief’. Daarin vroegen ze paus Franciscus om enkele punten in zijn schrijven Amoris laetitia over huwelijk en gezin te verduidelijken. Dit verzoek, dat is ondersteund door rond een miljoen katholieken, is “tot vandaag niet gehonoreerd”, aldus de verklaring. (KN/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.