<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Ameezingpraise en Sing-IN: hoopvolle klanken op Blue Monday

Emma Koevoets 15 januari 2024
image
De Ameezingpraise-viering in de Petruskerk en de Sing-IN bij Stadsklooster San Damiano brengen hoopvolle klanken op Blue Monday. Foto: Miguel Bautista - Unsplash

Met het thema Blue Monday, de somberste dag van het jaar, brengen de Ameezingpraise-viering in de Petruskerk te Roelofarendsveen en de Sing-IN bij Stadsklooster San Damiano in Den Bosch hoopvolle klanken en verbondenheid met zang. 

In de Petruskerk vond zaterdag 13 januari de zesde editie van de Ameezingpraise-viering plaats, ditmaal met het thema Blue Monday. Diaken André van Aarle deelt dat Blue Monday een mooie aanleiding bood om het te hebben over somberheid en depressies. “Vooral onder jongeren komen deze thema’s steeds vaker voor.”

In zijn preek benadrukte Van Aarle het belang van eerlijkheid over emoties, geïnspireerd door Bijbelse passages. “Het is essentieel om te blijven zingen van Gods aanwezigheid, kracht en liefde, ongeacht de moeilijkheden die we ervaren.”

De viering bood een mix van opwekkingsliederen en getuigenissen, waaronder die van een priester en een vrouw die kampten met depressieve gevoelens. De band 4Tune voerde ‘Toekomst vol van hoop’ indrukwekkend uit.

Bron van steun en begrip

Na de viering benadrukte Van Aarle het belang van openheid en ondersteuning. “Depressie is soms moeilijk bespreekbaar, maar we moeten een cultuur van openheid en steun bevorderen.”

Hij hoopt dat in de toekomst meer aandacht wordt besteed aan dit soort thema’s, waarbij geloofsgemeenschappen een bron van steun en begrip kunnen zijn voor hen die met depressie worstelen.

Samen zingen en verbondenheid

In Den Bosch organiseert broeder Fer van der Reijken deze avond om 19.30 uur voor de tweede keer de Sing-IN bij Stadsklooster San Damiano. Hij legt uit dat, ondanks de aanleiding van Blue Monday, het vooral draait om samen zingen en verbondenheid. “Het is gewoon fijn om met allerlei mensen samen te zingen, ongeacht hun achtergrond,” benadrukt de broeder.

De Sing-IN, laagdrempelig en open voor iedereen, biedt een variatie aan liederen. Broeder Fer wijst op de wetenschappelijke voordelen van zingen, maar benadrukt dat de avond bedoeld is voor plezier en ontmoeting. “Zing je somberheid weg, maar er zijn ook mensen die gewoon genieten van het samen zingen.”

Groeiende belangstelling

Zowel Diaken André van Aarle als broeder Fer van der Reijken benadrukken het belang van verbondenheid en openheid, zij het via een diepgaande reflectie in de Petruskerk of een lichte zangworkshop in Den Bosch.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met een opkomst van ruim tweehonderd mensen in Roelofarendsveen en een groeiende belangstelling in Den Bosch, lijken veel mensen behoefte te hebben aan initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan het doorbreken van de somberheid op Blue Monday.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.