fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Ariënsprijs voor Meester Geertshuis Deventer: ‘Opvallend is de aandacht voor de mens’

Luuk van den Einden 24 oktober 2022
image
Marianne Kok ontving namens het Meester Geertshuis de Ariënsprijs uit handen van hulpbisschop Ted Hoogenboom. Het Meester Geertshuis won de diaconale prijs vanwege zijn diensten aan diverse doelgroepen. Foto: aartsbisdom Utrecht

Het Meester Geertshuis, een maatschappelijke ontmoetingsplek in Deventer, heeft de diaconale Ariënsprijs van het aartsbisdom Utrecht gewonnen. De publieksprijs ging naar de tienergroep van de Almelose Sint-Jorisparochie.

De Utrechtse hulpbisschop Ted Hoogenboom mocht op zaterdag 22 oktober de Ariënsprijs uitreiken aan het Meester Geertshuis, een diaconaal centrum in het hart van Deventer. Algemeen coördinator Marianne Kok ontving namens het Meester Geertshuis de prijs van 1500 euro en een kunstwerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kok laat weten dat de mensen achter het Meester Geertshuis “zeker verrast” zijn door de winst. De genomineerde initiatieven dit jaar waren overwegend kleinschalig, waardoor het Meester Geertshuis “een andere eend in de bijt was” volgens haar. “Het was ook mooi als een van die kleinere projecten gewonnen had, maar wij zijn er heel blij mee.”

Oecumenische ‘huiskamer’

Het Meester Geertshuis, genoemd naar de veertiende-eeuwse Deventerse theoloog Geert Grote, is een oecumenisch initiatief. Vijftien jaar geleden zetten vijf kerken uit de stad het initiatief op om diaconale projecten dichter bij de doelgroep te brengen. “Het is begonnen om mensen te vinden die baat hebben bij diaconie”, legt Kok uit.

In de loop der jaren hebben alle kerkgenootschappen uit Deventer en andere organisaties zich erbij aangesloten. In deze ‘huiskamer’ worden allerlei diensten en activiteiten aangeboden, zoals maaltijden, spreekuren met diverse coaches en christelijke meditatie.

“Het is ont-moeting, want niets moet, er is niets verplicht.”
- Marianne Kok

De jury loofde de inzet van het Meester Geertshuis voor onder meer dakloze, eenzame en psychisch of maatschappelijk vastgelopen mensen. “De presentiemethode heeft veel aandacht en functioneert bij de vrijwilligers”, citeerde hulpbisschop Hoogenboom. “Opvallend is de aandacht voor de mens, die wordt gezien, en de waardigheid van eenieder en dan pas voor het probleem.”

Volgens Kok wordt die aandacht gewaarborgd doordat de ontmoeting met mensen centraal staat. “Het is ook ont-moeting, want niets moet, er is niets verplicht”, legt ze uit.

Tweede prijs

De tweede prijs ging naar de Werkgroep Diaconie en Caritas van de H. Drie-eenheidparochie in Nieuwegein, die kleding inzamelt voor gedetineerden in de gevangenis van Nieuwegein. De prijs die de werkgroep in ontvangst mocht nemen, bestond uit duizend euro en een kunstwerk.

“Het initiatief is op een indrukwekkende manier van onderop opgezet door enkele zeer betrokken mensen”, meldde de jury volgens hulpbisschop Hoogenboom. “Vanuit uw geraaktheid door armoede en het gemis dat daardoor ontstaat, bent u iets gaan doen voor mensen in uw omgeving, waar normaal gesproken niet snel iets voor wordt georganiseerd.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jongerengroep als publieksfavoriet

Naast de twee juryprijzen werd ook de publieksprijs uitgereikt. Tienergroep M25 uit Almelo sleepte de meeste van de in totaal elfduizend stemmen in de wacht: 34 procent van het publiek stemde voor de jongeren van de Almelose Sint-Jorisparochie. De leden van deze groep zijn tussen de twaalf en zestien jaar: volgens het juryrapport viel dat het stemmende publiek ook op.

“Bij alle nominaties springt deze jongerengroep eruit vanwege de leeftijd”, aldus het rapport. Volgens de jury is het “om meerdere redenen heel mooi dat een jongerengroep winnaar is geworden van de keuze van het publiek.”

Werken van barmhartigheid

“We zijn ontzettend blij met de publieksprijs, dat vinden we geweldig”, zegt Michel Letteboer, een van de begeleiders van de groep. De winst van de publieksprijs is volgens hem een grote opsteker. “We zien het als een bevestiging dat we goed bezig zijn en gewaardeerd worden.”

M25 verwijst naar hoofdstuk 25 van het Evangelie volgens Matteüs, waarin de werken van barmhartigheid staan beschreven. Eens per maand organiseren de jongeren een diaconale activiteit die met een van de werken van barmhartigheid te maken heeft. Zo hebben de tieners een gevangenis bezocht, boodschappen gedaan voor een lokaal voedselproject en gekookt en gegeten met asielzoekers.

image
De jongeren van tienergroep M25 uit Almelo wonnen de publieksprijs. Iedere maand organiseert de groep een diaconale activiteit. Uiterst rechts medebegeleider Michel Letteboer. Foto: aartsbisdom Utrecht

“Het mooiste is ons jaarlijkse project met fruitmandjes”, vindt Letteboer. “In de Goede Week maken de tieners fruitmandjes die ze rondbrengen in de parochie, bijvoorbeeld bij zieke parochianen, parochianen die iets hebben meegemaakt of die mantelzorger zijn.”

De winst is volgens Letteboer een goede motivatie om door te gaan met deze projecten, waarvoor de geldprijs van duizend euro zeker van pas zal komen. “Hopelijk maakt het mensen enthousiast om ook zoiets te doen, of om zich bij ons aan te sluiten”, zegt hij.

https://www.kn.nl/donaties/

De Ariënsprijs wordt ieder jaar toegekend aan een diaconaal initiatief in het aartsbisdom Utrecht. Het aartsbisdom organiseert de verkiezing samen met Stichting Het Ariëns-Comité. Deze stichting is vernoemd naar kandidaat-zalige Alphons Ariëns, die zich in het begin van de twintigste eeuw inzette voor arme arbeidersgezinnen in Twente.