fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Beestenboel bij de broeders: Bossche franciscanen zegenen huisdieren

Luuk van den Einden 5 oktober 2022
image
Broeder Lars Frendel zegent een hond tijdens de dierenzegening die de franciscanen in Den Bosch op 4 oktober organiseerden. Dat is zowel de feestdag van de heilige Franciscus, de stichter van hun orde, als Dierendag. Foto: Luuk van den Einden

Een achttal honden en een hamster werden op de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi gezegend in het stadsklooster van de franciscanen in Den Bosch. “Je plaatst een dier onder de bescherming van God.”

Op 4 oktober – de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi én Dierendag – kwamen huisdieren en hun baasjes naar stadsklooster San Damiano in ’s-Hertogenbosch voor de jaarlijkse dierenzegening. In de kloostertuin, tegenover een standbeeld van de heilige met een aantal vogeltjes, werden een stuk of acht honden, een hamster en een aantal fotografisch aanwezige dieren gezegend. Zelfs een knuffeldier ontving de zegening.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Franciscus staat bekend als liefhebber van de schepping: hij is dan ook patroonheilige voor de ecologie”, legde franciscaan Lars Frendel uit. “Er zijn veel bekende verhalen van zijn omgang met dieren. Hij was in staat er contact mee te krijgen, bijvoorbeeld met de wolf van Gubbio.” Volgens een oude legende wist Franciscus deze wolf, die het Italiaanse dorp Gubbio terroriseerde, met woorden tot inkeer te brengen.

Wijdverbreid fenomeen

Hoewel het niet bekend is waar de traditie precies vandaan komt, zijn dierenzegeningen een wijdverbreid fenomeen. Broeder Lars heeft dieren gezegend in zijn thuisland Zweden, Noorwegen, Ierland, Italië en hier in Nederland.

“Je kunt van alles zegenen: niet alleen dieren, maar bijvoorbeeld ook een huis of een auto”, aldus broeder Lars. “Een zegening is vooral voor de eigenaar. Ieder jaar komen hier mensen op af en ieder jaar komen ook weer veel mensen terug. Je plaatst een dier onder de bescherming van God.”

Een officiële liturgie voor dierenzegeningen bestaat niet, vertelde hij. Daarom hebben de franciscanen voor deze dierenzegening zelf een programma in elkaar gezet, met een korte inleiding, een verhaal over Franciscus’ dierenliefde en natuurlijk de zegening zelf.

Jen Verheijen met Luna (bijna 5 maanden):
“Ik heb zelf jarenlang in Spanje gewoond. Nu heb ik sinds kort Luna uit Spanje, die alles doet wat God verboden heeft. Mijn buurvrouw wees me op de dierenzegening en zei dat ik daar naartoe moet, omdat dat hartstikke leuk is. Nou, ik vind het inderdaad enig, het is zo leuk.”

 

Liefde tussen mens en dier

De bijeenkomst was volgens broeder Lars bedoeld om de liefde tussen mens en dier te vieren. En ook die van de dieren onderling, want de honden hadden over het algemeen meer oog voor elkaar dan voor de baasjes en de broeders.

Hoewel een zegen vooral voor de eigenaars is, doet het volgens broeder Lars zeker ook iets met het dier zelf. “Een zegening blijft ook in het ‘geheugen’ van een hond”, zei hij. “Ze reageren op het wijwater, dat doet iets met ze.” Tijdens de viering liet de zegening geen enkel dier dan ook onbewogen. Sommige honden hielden zich bijna plechtig, andere probeerden kronkelend de wijwaterspetters te ontwijken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De franciscanen hebben zelf ook een huisdier in hun stadsklooster, onthulde broeder Lars: een muisje dat ze zo nu en dan langs een plint zien schieten. “Die zal ik op afstand zegenen”, beloofde hij.

Nico van Etten met smoushondje Bobby (8):
“Ik laat Bobby zegenen omdat het verhaal van Franciscus mij zo aanspreekt. Hij hield niet alleen van dieren, maar kon er zelfs mee spreken. Ik heb ontdekt dat het ook mogelijk is om met Bobby te communiceren, dat hij begrijpt wat ik zeg en mijn gedrag snapt. De band tussen hond en mens is intensief. Ik vind het ook mooi dat er een kloosterorde is die de ideeën van Franciscus nog steeds uitdraagt.”

 

‘Grootste dierenvriend’

De bijeenkomst werd afgesloten met een gebed, waarvoor broeder Lars de honden met een knipoog opriep om ook te luisteren. De broeder vroeg Gods zegen over alle dieren, zowel die in de kloostertuin als elders, zowel huisdieren als wilde dieren. “We vragen speciaal Gods zegen over alle dieren die lijden”, bad broeder Lars op voorspraak van de heilige Franciscus, “de grootste dierenvriend”.

Bekijk hieronder een fotoverslag van de dierenzegening. Gebruik de pijltjes om te navigeren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.