<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Roermond voltooit enorme inventarisatie van kerkelijk erfgoed

Art de Ruiter 13 september 2022
image
De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Het bisdom heeft in vijf jaar tijd alle voorwerpen in alle Limburgse kerken geïnventariseerd. Foto: bisdom Roermond

Het bisdom Roermond heeft in vijf jaar tijd alle kerkelijke voorwerpen in het bisdom geïnventariseerd. Nu die forse klus erop zit, weet men precies wat er zoal aan erfgoed in de Limburgse kerken staat.

De inventarisatie was gepland om drie jaar te duren. Door het onverwacht grote aantal gevonden voorwerpen duurde de klus uiteindelijk twee jaar langer dan verwacht. Projectmedewerkers en vrijwilligers hebben samen zo’n driehonderd kerkgebouwen onderzocht.

Online archief

Dit was niet de eerste keer dat er een inventarisatie plaatsvond: veertig jaar geleden gebeurde dat ook al. Maar volgens Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom van Roermond, was dat nog met de middelen van toen. “Toen gebruikte men inventarisatielijsten en zwart-witfoto’s. Niet alles werd gedocumenteerd, in tegenstelling tot nu.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De nieuwe inventarisatie was hard nodig volgens het bisdom: “We wilden graag weten wat er aan spullen beschikbaar is in de kerken”, zegt Bemelmans. “We hadden een globaal idee, maar wisten het niet precies.”

Ook is er gebruik gemaakt van nieuwere technologie. Bij de eerste inventarisatie gebruikte men papieren inventarisatielijsten die werden opgeslagen in archieven. De nieuwe lijsten zijn allemaal in een online archief terug te vinden. Parochies krijgen zelf toegang tot dit digitale archief, zodat ze bijvoorbeeld bij kerksluiting of de overname van objecten wijzigingen kunnen doorgeven.

Veel meer dan verwacht

Een van de grotere opgaven was volgens Bemelmans dat er veel meer kerkvoorwerpen waren dan verwacht: “We dachten dat het om zo’n vijftig voorwerpen per kerk ging, maar het bleek om honderden per kerk te gaan.”

“Uiteindelijk werd alles opengetrokken, van kasten tot kelderdeuren. Daar vonden we beelden, crucifixen, banieren: overal stond er iets.”

Kerncollectie

Het bisdom heeft verschillende projectmedewerkers aan de klus gekoppeld en zette ook vrijwilligers in. Het project is mede gefinancierd door het Mondriaan Fonds, een stimuleringsfonds voor cultureel erfgoed.

https://www.kn.nl/donaties/

Per kerk is er ook een “kerncollectie” vastgesteld, dat zijn de voorwerpen die door hun hoge waarde behouden moeten blijven. Alle gegevens zijn in een besloten database opgeslagen in het Catharijneconvent in Utrecht.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.