<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Rotterdam opent opleiding kerkmuziek op HBO-niveau

KN Redactie 3 september 2019
image
De Kathedrale Laurentius & Elisabeth Cantorij Foto: Jan Peeters (KN)

Het bisdom Rotterdam biedt eenmalig een opleiding katholieke kerkmuziek op HBO-niveau aan. Musici zoals organisten en dirigenten krijgen daarmee de kans om een diploma kerkmuziek te behalen.

Het bisdom organiseert deze opleiding voor aankomend cursusseizoen (2019-2020). “Eenmalig bieden we deze opleiding aan, omdat er op dit moment geen andere HBO-opleiding in Nederland is die zich specifiek richt op kerkmuziek binnen de rooms-katholieke Kerk”, zegt Marc Schaap, medewerker kerkmuziek van het bisdom Rotterdam.

Bevoegdheidsverklaring

Met het diploma van de opleiding kan een koordirigent of organist de kerkmuzikale bevoegdheidsverklaring I of II behalen. Zo’n verklaring is nodig voor wie professioneel wil werken als kerkmusicus in de katholieke Kerk.

Volgens het bisdom kunnen musici hun diploma kerkmuziek in drie jaar tijd behalen. Er is wel een vooropleiding vereist voor de HBO-opleiding, legt Schaap uit. “De eerste categorie zijn musici die al in het bezit zijn een conservatoriumdiploma orgel of koordirectie, maar nog niet de kerkelijke vakken hebben gevolgd.”

Studenten

Daarnaast kunnen studenten die eraan toe zijn om een HBO-opleiding kerkmuziek te volgen zich inschrijven. Schaap: “Zij hebben bijvoorbeeld al jaren praktijkervaring, zijn in het bezit van bevoegdheidsverklaring niveau III of zijn autodidact. Bij de intake bekijken we of de student naar verwachting de opleiding binnen drie of vier jaar kan afronden”, aldus de medewerker kerkmuziek.

Onderwijs op afstand

De opleiding maakt gebruik van zogenaamde ‘blended learning’ (onderwijs op afstand), dat  gecombineerd wordt met contactdagen. Schaap: “Het gaat om vijftien contactdagen per jaar, met daarnaast thuisstudie. We werken met een meester-gezel route, waarbij een student gekoppeld wordt aan een ervaren koordirigent of organist. De student gaat naar deze persoon toe, bijvoorbeeld tijdens een repetitie, om te kijken en leren van hoe hij of zij werkt.”

Belangstellenden kunnen zich melden tot 5 september, meldt het bisdom. (Bisdom Rotterdam)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.