<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Een bronskleurig afgietsel en een replica van de Lijkwade van Turijn, hier te zien bij een expositie in Houston, Texas in april 2023. Foto: OSV News - James Ramos, Texas Catholic Herald
Overweging

De Lijkwade toont een glimp van de verrijzenis

Michel Hagen 9 februari 2024

Hoe komt het dat er in de loop van alle eeuwen vrijwel geen lijkwaden bewaard zijn? Het antwoord is eenvoudig. Een lijkwade die om de overledene wordt gewikkeld, vergaat met het lichaam in de sarcofaag of in de grond. Ik ken eigenlijk maar één lijkwade die los van het lichaam is bewaard. Dat is die van Jezus, ofwel de lijkwade van Turijn. Begrijpelijk, want omdat het Lichaam van Jezus niet is vergaan, is die lijkwade bewaard. Alle andere doeken bleven in de graven.

Wetenschappelijk onderzoek

Na de uitvinding van de fotografie was er een Italiaanse advocaat en amateurfotograaf, Secondo Pia  (1855-1941), die plotseling bekend werd toen hij op 28 mei 1898 als eerste de lijkwade van Turijn fotografeerde. Op het negatief (een glazen plaat) viel toen op dat er een gezicht en een lichaam op te zien waren.

Vanaf die tijd is het doek herhaaldelijk met andere wetenschappelijke technieken onderzocht; steeds meer groeide de overtuiging dat dit echt de doek is waarin Jezus lag begraven.

Expositie in Rotterdam

In de kathedraal van Rotterdam wordt van zondag 28 januari tot en met zondag 18 februari een expositie gehouden die de geschiedenis van dit doek beschrijft en die ook de onderzoeken toont rond de lijkwade van Turijn. De tentoonstelling is samengesteld door een team van wetenschappers.

De Stichting Othonia, die de belangstelling voor de lijkwade promoot en het wetenschappelijk onderzoek ernaar stimuleert, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica’s. De expositie geniet internationale bekendheid en is ook vertoond in Jeruzalem, Rome, Lissabon en de Amerikaanse stad Sacramento.

Confrontatie met het lijden

Toen ik bij mijn eerste bezoek rustig naar de verschillende afbeeldingen en details keek, werd ik onmiddellijk getroffen door het enorme aantal geselslagen op de huid van Jezus. De lijkwade confronteert ons direct met het lijden van Jezus. Van de afdruk in de lijkwade is met digitale techniek bovendien een driedimensionaal beeld gemaakt, dat ook te bezichtigen is in de expositie.

Ik had al weinig twijfel, maar deze tentoonstelling bevestigt voor mij opnieuw: dit is de lijkwade van Jezus. De Eucharistie en de sacramenten brengen ons bij de levende Heer. De lijkwade toont ons de details van zijn gruwelijke lijden, maar ook dat de Heer ons een glimp van zijn verrijzenis en een afdruk van zijn gelaat heeft nagelaten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.