fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Brabantse pastoor stopt als pastoor én als priester wegens ‘problemen met collega’s’

Luuk van den Einden 14 juli 2023
image
Frits Ouwens bij het 25-jarig jubileum van zijn priesterschap in 2021. Hij heeft laten weten zijn taken en priesterschap neer te leggen vanwege problemen met collega's en de houding van het bisdom daarin. Foto: @dmbk

Frits Ouwens, pastoor van de Brabantse parochie De Goede Herder, legt zijn werk en zijn priesterambt neer vanwege problemen die veroorzaakt zouden zijn door collega’s en de houding van het bisdom daarin. Hij verklaart in de afgelopen jaren “heel veel te hebben moeten incasseren”.

Ouwens heeft zijn vertrek bekendgemaakt via een brief op de website van zijn parochie, meldt Brabants Dagblad. Hij geeft daarin aan per 15 juli te stoppen als pastoor en zijn priesterambt na 28 jaar neer te leggen. “Gaandeweg zijn er een aantal dingen mee gaan spelen die mijn werken en leven steeds zwaarder hebben gemaakt tot op het punt dat het niet meer gaat”, schrijft hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sinds 2015 is Ouwens pastoor van fusieparochie De Goede Herder, die een aantal dorpen ten oosten van ’s-Hertogenbosch beslaat. Hij is ook deken van het dekenaat Oss-Ravenstein-Uden en bisschoppelijk gedelegeerde voor alle kunst in het bisdom. Dat is “een heel takenpakket dat ik al die jaren alleen maar heb kunnen behartigen door de fantastische steun van heel veel mensen uit de diverse geloofsgemeenschappen waaruit onze parochie is opgebouwd.”

‘Bestuurlijk tegengewerkt’

Waarom Ouwens zijn taken neerlegt, laat hij niet weten. Hij schrijft dat de problemen in ieder geval niet voortkomen uit de omgang met “parochianen en vrijwilligers”, maar “vooral vanuit collega’s, waarvan de leiding van ons bisdom volledig op de hoogte was, maar ervoor gekozen heeft om niet verder te gaan dan een aantal gesprekken met de betrokkenen”.

De vertrekkende pastoor noemt geen namen, maar zijn brief en de informatie die Brabants Dagblad verzameld heeft, doen vermoeden dat de “collega’s” waar hij het over heeft, uit zijn eigen parochie komen. Zo meldt Piet van de Veerdonk, koster in Heesch, tegen Brabants Dagblad dat Ouwens “bestuurlijk werd tegengewerkt”. Voormalig diaken Hans van Bemmel kreeg kort voor Ouwens’ vertrek ontslag, nadat hij had laten weten niet met de pastoor te willen werken.

Kritiek op het bisdom

Over de rol van het bisdom Den Bosch laat Ouwens zich in zijn brief ook negatief uit. “Wat ik wel heel pijnlijk heb gevonden is dat het bisdom mij in de laatste anderhalf jaar vijf keer onder druk heeft gezet om mezelf ziek te melden”, schrijft hij. “Dan hadden zij een arts klaarstaan die met een door hen gemaakt traject mij zou helpen in mijn werk terug te groeien.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Op mijn vraag of dit kwam door klachten vanuit onze parochie over mijn functioneren werd gezegd dat dit zeker niet het geval was, maar dat zij dat zonder opgaaf van reden verder wel beter vonden”, aldus Ouwens. “Dit als een heel klein voorbeeld van heel veel wat ik in de afgelopen jaren heb mogen incasseren.”

“Deze manier van doen heeft uiteindelijk bij mij ook veel ondermijnd”, vervolgt hij. Ouwens geeft aan te hebben moeten concluderen dat er “geen verandering of verbetering” meer in zijn situatie mogelijk is, waardoor hij zowel zijn taken als zijn priesterschap neerlegt. “Met ingang van zaterdag 15 juli aanstaande leg ik mijn werk en ambt neer en ga los van de kerk een andere invulling geven aan mijn leven.”

‘Droevig besluit’

“De bisschop is overvallen door dit droevige besluit wat niet alleen de pastoor, maar ook de bisschop, de parochie en de collega’s raakt. Hij probeert op dit moment met de pastoor persoonlijk in gesprek te komen”, reageert het bisdom tegen Brabants Dagblad.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bisschop Gerard de Korte ontving dinsdagochtend Ouwens’ ontslagbrief per mail. “Op korte termijn vindt er overleg plaats met het kerkbestuur van De Goede Herder over de actuele situatie”, aldus de woordvoerder. Over wie Ouwens’ taken in de parochie overneemt na zaterdag, is nog niets bekend.