<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Broeder uit abdij van Westvleteren verwijderd na ongewenste aanraking van vrouw

Emma Koevoets 9 januari 2024
image
De Sint-Sixtusabdij in Westvleteren Foto: Kerknet - Sint-Sixtusabdij

De Sint-Sixtusabdij in het West-Vlaamse Westvleteren heeft een broeder uit haar gemeenschap gezet wegens ongewenst gedrag jegens een vrouw die vorig jaar de abdij bezocht. De man is overgeplaatst naar een andere abdij en zal daar therapeutische begeleiding ondergaan. 

De vrouw bezocht de abdij van Westvleteren voor geestelijke begeleiding, waarbij de broeder tijdens een begeleidingsgesprek ongepaste handelingen verrichtte en grensoverschrijdende opmerkingen maakte. 

Hierover informeerde de vrouw abt Manu Van Hecke. Hij nam hierop onmiddellijk contact op met het meldpunt voor misbruik in het bisdom van Brugge en met zijn eigen overste binnen de trappistenorde. 

Onmiddellijke actie 

Onmiddellijke maatregelen werden genomen: de betrokken broeder werd geconfronteerd met zijn gedrag en moest onmiddellijk stoppen met de begeleidingsgesprekken met de vrouw. Daarnaast moest hij verhuizen naar een andere abdij, waar hij therapeutische begeleiding zal ontvangen. 

Een eventuele terugkeer naar Westvleteren zal volgens de abt afhangen van de voortgang van zijn behandeling. 

 ‘Serieus nemen’ 

Abt Manu Van Hecke heeft het slachtoffer op de hoogte gesteld van de genomen maatregelen en alle broeders geïnformeerd over de gebeurtenissen en de tijdelijke verwijdering van de betreffende man. 

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Van Hecke benadrukte namens de hele abdijgemeenschap van Westvleteren dat hij “betreurt wat er is gebeurd en de feiten en de gevoelens van het slachtoffer zeer serieus neemt”. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.