fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Clarissen Megen starten crowdfunding voor nieuwe meditatieruimte

Emma Koevoets 8 april 2021
image
Het clarissenklooster van Megen, met links de kloosterkapel. Foto: wikipedia.org - Havang(NL)

De zusters clarissen in Megen zijn gestart met een crowdfundingsactie voor een grotere meditatieruimte in de kerk van hun gemeenschap. Wie doneert, kan een tegenprestatie verwachten, zoals een online persoonlijk gesprek of meditatieoefening met de zusters.

Het te behalen doel bedraagt één ton, waarvan inmiddels al een derde binnen is. Er hoeft geen grotere ruimte gerealiseerd te worden voor de zusters zelf, hun communiteit is immers niet meer zo groot. Ze geven zelf aan dat er in de afgelopen jaren een toegenomen belangstelling is voor meditaties, waardoor de huidige ruimte te klein geworden is.

“Aangezien we ons aantal gastenkamers willen uitbreiden van acht naar twaalf, zal de huidige ruimte dan zeker veel te klein zijn om met groepen te kunnen werken. We hopen de meditatieruimte te bouwen in onze kapel”, zegt gastenzuster Esther Zonjee.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geen externe financiering

De bouw van de nieuwe meditatieruimte kan echter niet gefinancierd worden door externe instanties, en daarom vragen de zusters om steun van individuen en bedrijven. Zij hopen dat er genoeg mensen zijn die het belang van meditatie in deze drukke tijden inzien en willen ondersteunen.

In de ruimte wordt een deel van de koorbanken van de zusters geplaatst, die lang niet meer allemaal voor het zingen worden gebruikt. Er komt ook een gedeelte waar mensen op kussentjes of kleedjes kunnen zitten. En er komt lange houten vloer in en moderne glazen schuifdeuren.

Altijd volgeboekte weekenden

De zusters hopen zodra de coronamaatregelen niet meer van kracht zijn, meer gasten te ontvangen voor stiltedagen en retraites. “De meditatieweekenden die we aanbieden, zitten eigenlijk altijd vol, terwijl op ander aanbod veel minder wordt gereageerd”, vertelt zuster Zonjee.

“We nemen waar dat mensen vooral voor stilte komen en verdieping, niet voor kennis of vorming.” Er is volgens de zuster geen specifiek soort mensen dat naar de meditatieweekenden komt. “Het gaat om heel diverse personen, tussen de dertig en zeventig jaar.”