fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Conferentie over ‘missionaire parochie’ uitverkocht

KN Redactie 13 januari 2020
image
Priester en bestsellerauteur James Mallon (Foto: Divine Renovation)

De conferentie over parochievernieuwing met priester James Mallon is uitverkocht. Ruim 600 mensen uit heel Nederland en Vlaanderen hebben zich ingeschreven voor de tweedaagse bijeenkomst, zo meldt het organiserende bisdom Breda.

In de basiliek van Oudenbosch zal op 24 en 25 maart gesproken worden door James Mallon, Canadees priester en schrijver van het populaire boek Als God renoveert. Doel van de conferentie is nadenken over hoe men in de parochie een meer actieve houding kan aannemen om aansluiting te vinden bij de wereld om de kerk heen.

‘Thema leeft’

Voor de organisatie is het een blijde verrassing dat de verkoop van de kaarten zo snel is verlopen, vertelt woordvoerder van het bisdom Marc de Koning. “We zien dat het thema leeft in Nederland. Dat de spreker James Mallon zelf komt, trekt natuurlijk. Maar ook zijn boek is al voor de 3e keer in herdruk. Er staat iets te gebeuren.”

Opnieuw leerling worden

Canadese priester James Mallon reist de hele wereld rond om parochies aan te wakkeren zich meer missionair op te stellen. Volgens hem hebben parochies vaak een te passieve, op consumptie gerichte houding. De Koning: “James Mallon heeft het over weer leerlingen te worden. Dat houdt allerlei zaken in: gastvrij zijn, aansluiting proberen te vinden, maar ook God aan het werk te laten en bidden.”

“Ons model van Kerk-zijn paste prima bij de cultuur waarin iedereen katholiek was”, zo zei Mallon vorig jaar in een interview met Katholiek Nieuwsblad. “Die cultuur is veranderd, maar ons model niet. We zijn een club geworden, gericht op de behoeften en wensen van de eigen leden. Maar de Kerk is géén club: we zijn er niet voor onszelf, maar voor de mensen buiten.”

Kritiek

Mallon krijgt ook wel de kritiek dat een Amerikaans concept niet zal werken binnen de Nederlandse cultuur. Marc de Koning: “Deze kritiek krijgt hij op alle plekken in de wereld. Daarom gaan we ook samenkomen om te spreken over wat wel en niet werkt.”

Hoewel de conferentie uitverkocht is, kunnen mensen zich nog aanmelden voor een wachtlijst. Daarnaast belooft het bisdom te zorgen voor een goede videoregistratie.