<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Een paasviering met Lego? ‘Zo blijven we een levendige gemeenschap’

Sjoukje Dijkstra 14 maart 2024
image
Pedro Jooren van techniekstichting De Steenfabriek en Mirjam Kompier, de drijvende kracht achter de 'Jong van Geest'-vieringen. Foto: Sjoukje Dijkstra

Net als veel kerken worstelt de geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper in Montfoort met het aantrekken van jongeren. Interactieve ‘Jong van Geest’-vieringen moeten uitkomst bieden. Afgelopen zaterdag vond een bijzondere paasviering plaats, waarbij jong en oud aan de slag ging met Lego.

Deze ‘Jong van Geest’-paasviering werd georganiseerd in samenwerking met Pedro Jooren van techniekstichting De Steenfabriek Montfoort, waarbij het thema ‘Passie’ op een unieke manier werd verkend: met Lego-stenen.

Mirjam Kompier, een drijvende kracht achter ‘Jong van Geest’, deelt haar gedachten over deze innovatieve benadering: “Wat we met LEGO willen uitbeelden is: Hoe zit dat met jouw passie? Wanneer is jouw passie licht en mooi en wat is de keerzijde van jouw passie? Wanneer wij dit beeldend maken, wordt dit je vast helder.”

Enthousiasme

De reacties van de deelnemers zijn overweldigend. Een achtjarige jongen deelt zijn enthousiasme: “Dit had ik niet verwacht! Het is veel leuker dan stilzitten en luisteren.” Een andere jongere roept: “De volgende keer kom ik weer!”

image
Deelnemers van alle leeftijden zijn op de viering afgekomen. Foto: Sjoukje Dijkstra

Een vrouw vindt het ook een verfrissende ervaring: “Leuk om op deze manier met elkaar bezig te zijn.”

‘Mag best langer duren’

Mirjam Kompier is zeer tevreden: “Dit is dus zeker voor herhaling vatbaar! Uiteraard gaan we niet iedere keer met Lego bouwen, maar het actieve deel mag best wat langer duren.”

Ze benadrukt ook het belang van het verkennen van de schaduwkant van passies: “We merken wel dat mensen de schaduwkant van hun passie minder bouwen. Hier moest je echt naar vragen.”

Schaduwkant

Een vrouw die wel haar schaduwkant uitbeeldt, heeft een poppetje op een hart staan met een spinnenweb in zijn hand en een touw om zich heen. Dit laatste verbeeldt de schaduwkant van haar passie: leven vanuit haar hart, met zoveel mogelijk mensen om haar heen.

Ze laat weten daardoor af en toe verstrikt te raken in het web van mensen: “Dan wordt het wel eens teveel.” Kompier reflecteert hierop: “Een mooi voorbeeld hoe het kan werken met een passie: als je erin doorslaat, kan het misgaan.”

De diversiteit aan creaties met LEGO is opvallend. Van hobby’s zoals paardrijden en skiën tot voetballen en het liefkozen van een kat, de deelnemers laten hun passies zien. Zelfs de schaduwkant van passies, zoals ‘gedoe in het voetbalteam’, wordt uitgebeeld.

Jongste is 7, oudste 87

Initiatiefnemer Kompier is verheugd over de brede deelname: “Het mooie is dat jong en oud met elkaar bezig is. De jongste is 7, de oudste 87.” De aanwezigheid van Pedro Jooren, die eerder met kinderen heeft gewerkt, draagt bij aan een laagdrempelige sfeer.

image
Tijdens de Legoviering drukken deelnemers hun passie met de welbekende steentjes uit. Foto: Sjoukje Dijkstra

Kompier is tevreden: “Deze viering gaf ons echt een geweldige boost. Het interactieve deel, het bezig zijn, is echt van toegevoegde waarde.” Ze kijkt al uit naar de volgende ‘Jong van Geest’-viering op zaterdag 1 juni.

Geloof anders beleven

De ‘Jong van Geest’-vieringen in de katholieke kerk in Montfoort zijn bedoeld voor mensen die het geloof net even anders willen beleven. De geloofsgemeenschap juicht dit initiatief toe, in de hoop dat de kerk een fijne plek blijft om spiritualiteit en rust te ervaren.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Juist ook voor jongeren in deze hectische tijd”, aldus Kompier. “Zo blijven we een levendige gemeenschap, waarbij jong en oud betrokken blijven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.