<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Gift voegen bij gebed’: Nederlandse Kerk zamelt geld in voor Oekraïne

Francesco Paloni 2 maart 2022
image
Een kind uit Oekraïne wacht op 1 maart in Beregsurany, Hongarije, op een bus naar Nederland. Door de Russische invasie zijn vele Oekraïense burgers hun land ontvlucht. Foto: CNS Photo, Bernadett Szabo - Reuters

De Nederlandse bisschoppen vragen parochies om komende zondag te collecteren voor hulp aan Oekraïne. Met de opbrengst kan via het Europese caritasnetwerk direct hulp worden geboden aan de opvang van de enorme stroom vluchtelingen in Oekraïne en de omringende landen.

“Laten we ons gebed voor Oekraïne aanvullen met een gift”, luidt de oproep van bisschop Ron van den Hout van Groningen, die namens de Nederlandse bisschoppen referent is voor missie en ontwikkelingssamenwerking. Het initiatief sluit aan bij de bisschoppelijke Vastenactie, die via het Europese caritasnetwerk hulp biedt in Oekraïne.

Zo is er op diverse plaatsen opvang ingericht waar vluchtelingen terecht kunnen. De caritasorganisaties zorgen daarnaast voor basisvoorzieningen als schoon water, voedsel, kleding en onderdak, meldt de Kerkprovincie in een persbericht.

Directe lijnen

Ook stichting Kerk in Nood is in Oekraïne actief. De priesters en religieuzen daar, vaak al jarenlang projectpartners van de hulporganisatie, staan de mensen in het land in hun grote nood bij.

Katholieke organisaties als de bisschoppelijke Vastenactie en Kerk in Nood hebben directe lijnen met de Kerk ter plaatse, benadrukt de Kerkprovincie. Hierdoor komen giften en collecte-opbrengsten heel snel terecht bij de mensen in Oekraïne.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bisschoppen riepen eerder gelovigen op om op Aswoensdag te bidden en te vasten voor vrede. Volgens Van den Hout kunnen mensen nu ook “de gift bij het gebed voegen en ruimhartig geven voor al diegenen die in en vanuit Oekraïne door de oorlog gedwongen op de vlucht zijn”.

Mensen in het land

Intussen komt ook in Oekraïne zelf de hulpverlening van de plaatselijke caritas op stoom. Daarbij worden ook mensen bijgestaan die in het land zijn achtergebleven. Zo biedt Vyacheslav Grynevych hulp vanuit een schuilkelder in Kiev, waar hij onderdak biedt aan 36 mensen, onder wie vele kinderen.

De Oekraïense priester is directeur van Caritas-Spes, een katholieke hulporganisatie die onder meer voor voedsel, drinkwater en veilige schuilplaatsen zorgt in de Oekraïense hoofdstad.

Angst, paniek en lijden

Volgens Aloysius John, secretaris-generaal van hulporganisatie Caritas Internationalis, is het leven van Oekraïners “in minder dan een week in een nachtmerrie veranderd”. “Angst, paniek en lijden” zijn een dagelijkse realiteit geworden in het land, waar een week geleden Russische troepen het land binnenvielen en een oorlog ontketenden.

De paus riep op woensdag tijdens de algemene audiëntie “alle mensen van goede wil” op om de lijdende Oekraïense bevolking nabij te zijn. Franciscus deed zondag tijdens het angelusgebed een oproep om humanitaire corridors mogelijk te maken, zodat vluchtelingen veilig het land kunnen verlaten.

Ook riep de paus wereldleiders met klem op om verdere escalatie te mijden.

(Bronnen: rkkerk.nl, CNA, CNS)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.