<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kapucijnen stichten internationaal klooster in Nederland: ‘Een nieuw begin op een bijzondere plek’

Luuk van den Einden 23 juni 2023
image
Na 45 jaar afwezigheid zal het Emmausklooster in Velp in 2024 weer door kapucijnen bewoond worden. Er zal dan een internationale gemeenschap intrekken. Foto: Orde der kapucijnen

Het Emmausklooster in het Noord-Brabantse Velp wordt de locatie van een nieuwe internationale kapucijnengemeenschap. Minderbroeders uit verschillende landen zullen daar de franciscaanse waarden gaan uitdragen. “We willen van het klooster in Velp weer een ‘krachtcentrale’ maken voor zoekers naar zingeving.”

Het klooster in Velp (nabij Grave) is een ‘oude bekende’ voor de kapucijnenorde: daar werd in de zeventiende eeuw de eerste kapucijnengemeenschap op Nederlands grondgebied gesticht. In 1979 verlieten de kapucijnen de plaats, maar nu keert de congregatie er dus terug. Het is de bedoeling dat de gemeenschap in 2024 actief wordt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bij de fusie van de Nederlandse en Vlaamse minderbroeders kapucijnen met de Duitse kapucijnenprovincie in maart werd al gezinspeeld op het Emmausklooster als locatie voor een nieuw te stichten gemeenschap. De nieuwe kloostergemeenschap, die de naam San Lorenzo zal dragen, zal dan ook leden van verschillende nationaliteiten kennen.

‘Nieuw leven inblazen’

Het ordebestuur in Rome is momenteel op zoek naar broeders uit verschillende landen om die gemeenschap te vormen. Zij worden, zo meldt de website van de Duitse kapucijnen, “taalkundig en cultureel voorbereid op hun opdracht”. Twee Duitse minderbroeders wonen momenteel al in het Emmausklooster.

“We zijn erg blij dat we dit nieuwe begin op een bijzondere plek kunnen realiseren”, zegt Helmut Rakowski, provinciaal overste van de Duitse fusieprovincie. “We zien toekomst in het sterk geseculariseerde Nederland en samen met onze partners daar zullen we in de toekomst zichtbaar opkomen voor de franciscaanse waarden. Daarvoor blazen we oude zaken nieuw leven in en creëren we ook nieuwe dingen.”

Eenvoudig, ecologisch, duurzaam

“Samen met verschillende lokale partners willen we van het klooster in Velp weer een ‘krachtcentrale’ maken voor zoekers naar zingeving”, legt Rakowski uit. “In het Emmausklooster zullen we een authentieke, broederlijke en spirituele gemeenschap stichten volgens drie kernwoorden: eenvoudig, ecologisch en duurzaam.”

“Samen met andere partners zoeken we naar nieuwe manieren van aanwezigheid en verkondiging.”
- Christophorus Goedereis

Ter plekke willen de broeders de franciscaanse waarden van hun orde uitdragen en zinzoekers verdieping bieden. “We willen er zijn voor mensen die op zoek zijn. Velp is daarvoor een prachtige, spirituele plek”, aldus Rakowski.

De coördinator van het nieuwe project is Christophorus Goedereis, de overste van het Nederlands taalgebied binnen de fusieprovincie. Hij zal ook lid worden van de San Lorenzogemeenschap. “Samen met andere partners zoeken we naar nieuwe manieren van aanwezigheid en verkondiging”, vertelt hij. “Dat doen we in samenwerking met andere kerkelijke en franciscaanse groepen. Natuurlijk staan we ook open voor samenwerking met andere geloofsstromingen.”

‘Grote geheel’

Momenteel wordt het Emmausklooster voor diverse doeleinden gebruikt: naast de kloosterfunctie dient het onder meer ook als cultureel centrum. De kapucijnen zijn van plan om nauw samen te werken met de huidige partijen die aan het klooster verbonden zijn, maar ook met de parochie en het bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Wij kapucijnen maken deel uit van het grote geheel hier in het klooster”, zegt Goedereis. De broeders zullen een deel van het klooster als huurders bewonen, maar ze zullen het volledige kloostercomplex, inclusief het gastenverblijf en de tuin tot hun beschikking hebben. Het nieuwe team van het Emmaüsklooster zal een programma ontwikkelen met onder meer bezinningsdagen en cursussen over franciscaanse thema’s.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.