fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Karim Schelkens wordt nieuwe decaan Tilburg School of Catholic Theology

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 december 2022
image
Karim Schelkens wordt per 1 februari 2023 de nieuwe decaan aan de Tilburgse faculteit voor Katholieke Theologie. Foto: Wikipedia

Karim Schelkens (45) is per 1 februari 2023 de nieuwe decaan voor de Tilburg School of Catholic Theology (TST). Hij volgt hiermee interim-decaan Henk Witte op. Het bestuur van Tilburg University maakte dit maandag bekend.

De Belgische Schelkens is momenteel al aan de universiteit verbonden als vicedecaan onderzoek van de TST en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Hedendaagse Nederlandse Katholicisme.

Op de website van TST zegt Schelkens “dankbaar” te zijn “voor de brede steun die ik binnen en buiten de theologische faculteit ervaar. Dankzij die gedragenheid kan ik deze functie starten met groot enthousiasme en al even grote bescheidenheid. Decanen besturen immers niet in hun eentje, ze werken in een team”.

Boeiende tijden

Dat team staat voor grote uitdagingen, zo schets de hoogleraar. “Het veld van de theologie en de religiestudie staat vandaag voor boeiende tijden. Wie de ontwikkelingen in meerdere faculteiten in de Lage Landen kent, kan daar moeilijk omheen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het nieuwe strategisch beleidsplan moet gestalte krijgen, iets waar Schelkens positief tegenaan kijkt. “Er liggen legio kansen om de studie van en het onderzoek naar het christendom in alle veelvormigheid in een 21ste eeuwse context in de verf te zetten.”

Afgestudeerden komen op wat voor manier ook in aanraking met religie, schrijft hij. “Enige wetenschappelijke gefundeerde geletterdheid terzake kan dan beslist geen kwaad, die expertise brengen we vanuit TST graag in.”

Profiel

De rector magnificus van de universiteit, Wim van de Donk, vindt dat Schelkens’ achtergrond en zijn getoonde leiderschapskwaliteiten als openheid en verbinding zoeken maken dat hij “uitstekend past” op de post van decaan.

Naast zijn functies bij TST is Schelkens momenteel ook gasthoogleraar aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Daar studeerde hij eerder Godsdienstwetenschappen en Theologie en promoveerde hij in 2007.

https://www.kn.nl/donaties/

Schelkens schreef tal van academische bijdragen en boeken over religiegeschiedenis in het laatmoderne Europa, over het Tweede Vaticaans Concilie, over koloniale geschiedenis en over oecumene.

Daaronder is zijn biografie van de Nederlandse kardinaal Jo Willebrands, die in 2020 verscheen. In gesprek met Katholiek Nieuwsblad noemde Schelkens hem “misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw”.