<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Waar psychiatrie en theologie elkaar raken: Tilburgse universiteit richt nieuwe leerstoel op

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 december 2023
image
Decaan Karim Schelkens: "We zien de laatste jaren dat de vraag naar geestelijke verzorgers is toegenomen." Foto: Tilburg University

De Universiteit van Tilburg heeft een overeenkomst met de Octavia van Breemen Stichting getekend voor een leerstoel die de kruisbestuiving tussen psychiatrie en theologie wil bevorderen. De leerstoel zal bij de nieuwe masteropleiding Geestelijke Verzorging horen.

“We zien de laatste jaren dat de vraag naar geestelijke verzorgers is toegenomen”, licht decaan Karim Schelkens toe. “Met name tijdens de coronaperiode viel dat sterk op. Mensen in verzorgingstehuizen, de krijgsmacht of in gevangenissen botsen steeds vaker op zingevingsvragen die niet zelden voorbijgaan aan de expertise van psychiaters of psychologen.”

Uniek

De nieuwe master valt onder de Tilburg School of Catholic Theology. Het wordt een voor Nederland vrij unieke tweejarige masteropleiding geestelijke verzorging. Een eenjarige opleiding biedt volgens de decaan net iets te weinig houvast om studenten goed beslagen ten ijs te sturen. Een tweede jaar in het teken van stage en praktijkervaring moet voldoende balans bieden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We vinden het belangrijk om studenten voldoende inhoudelijke bagage mee te geven, evenals dat onderzoeksinput en praktijkervaring belangrijk zijn voor hun ontwikkeling.” In januari hoopt de universiteit voor een dag per week een bijzonder hoogleraar aan te kunnen stellen die theorie, onderzoek en praktijk aan elkaar weet te koppelen, zegt Schelkens.

Welvaart en welzijn

De nieuwe leerstoel Octavia van Breemen, waarvoor de overeenkomst op 20 november is getekend, is vernoemd naar de medewerkster van de invloedrijke psychiater Anna Terruwe. Deze katholieke psychiater (1911-2004) stond bekend om haar brede interdisciplinaire benadering van menselijk welbevinden. De Octavia van Breemen Stichting – met hoogleraar Ernst Hirsch Ballin als voorzitter – bevordert haar gedachtegoed.

“Haar benadering past bij de aandacht die onze universiteit heeft voor brede welvaart en bij de vraag: hoe gaan we om met welvaart en welzijn? Mensen zijn meer dan gemedicaliseerde wezens of consumenten. Heel wat problemen zijn niet zuiver medisch of economisch te benaderen, en dan is de expertise van een geestelijk verzorger een waardevolle aanvulling.”

Ooit gingen mensen naar een priester voor zingevingsvragen. “Sinds het midden van de vorige eeuw werden de vragen waarmee men kerkelijke ambtsdragers benaderde steeds vaker gesteld aan psychologen of psychiaters. Daar viel wat voor te zeggen, maar gaandeweg werden ook de grenzen duidelijk. Deze disciplines kunnen zingevingsvragen niet helemaal oplossen, daar zijn aanvullende competenties voor nodig.”

Priesterkandidaten

Schelkens verwacht voldoende interesse in de opleiding. “De vraag komt ook goeddeels vanuit het werkveld.” Ook ziet hij dat er op andere instellingen niet altijd voldoende plaats is voor het aantal geïnteresseerden.

https://www.kn.nl/donaties/

De master zal ook een boeiende kruisbestuiving opleveren voor priesterkandidaten die op academisch niveau theologie studeren, zo denkt de decaan. “Het valt niet te ontkennen dat Nederland en Vlaanderen steeds minder priesterkandidaten hebben. Te verwachten is dat de rol van geestelijk verzorgers als experts in zingevingsvragen gaat toenemen, niet enkel in sectoren als de zorg, justitie of de krijgsmacht, maar ook in parochies.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.