<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kersverse priester Arno Aardoom: ‘De Kerk is nodig’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 november 2023
image
Op 18 november 2023 wijdde bisschop Hans van den Hende de Dordtenaar Arno Aardoom tot priester. Foto (uitsnede): Johan Wouters, via bisdom Rotterdam

In aanwezigheid van familie, parochianen, medepriesters en vertegenwoordigers van priesteropleiding Vronesteyn wijdde de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende zaterdag de 45-jarige Arno Aardoom tot priester. Hij is de enige priester die dit jaar voor het bisdom gewijd wordt.

“We hebben priesters nodig en kijk, we hebben er weer één bij elkaar gebeden”, zei mgr. Van Den Hende tijdens de viering. “Nee, de Heer roept. En Hij heeft ons biddend roepen gehoord. Het is de Heer die het zoekende hart van Arno heeft vervuld met zijn aanwezigheid.”

Enige zoon

Ook voor Arno Aardoom was het een zoektocht. Na zijn studie bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit studeerde hij enkele jaren theologie in Utrecht. Toen al overwoog hij het priesterschap. “Ik was vrij jong en vond het moeilijk om die stap te zetten”, zegt hij in een YouTube-filmpje.

Aardoom wilde zichzelf wat beter als mens leren kennen en levenservaring opdoen. Tegen dagblad AD zegt hij dat hij ook het gezinsleven bewust overwoog. “Ik was me ervan bewust dat ik de enige zoon ben van mijn ouders, dus ik dacht na of het niet mijn verantwoordelijkheid is om gewoon een gezin te stichten. De naam Aardoom door te geven.”

 

Gebruik de pijltjes om tussen de foto's te bladeren. | Foto's: Johan Wouters, via bisdom Rotterdam

Er bleef echter een verlangen om meer te doen in de kerk dan hij al deed. Toen hij toch weer de optie van het priesterschap overwoog ervoer hij een “intense vreugde”.

Geen halve heilige

Zo’n zes jaar geleden begon hij aan de priester- en diakenopleiding Vronesteyn. Het is “cruciaal” om voldoende tijd te nemen om te onderzoeken of het priesterschap past, zegt hij in de YouTube-video. Andere priesters waren voor hem rolpatronen waarin hij zichzelf kon herkennen. “Het zijn geen perfecte mensen. En dat hoeft gelukkig ook niet.”

Hij was blij om te zien dat je als priester geen halve heilige hoeft te zijn. “Ik zag gelukkig ook dat het mensen van vlees en bloed zijn door wie God hele mooie dingen probeert te bewerken. Dat is iets waaraan ik kon relateren.”

Aardoom vond het “een grote stap” om na bijna twintig jaar zijn baan bij de Sociale Verzekeringsbank op te zeggen en zijn huis te verkopen. Uiteindelijk viel het toch mee, zegt hij. Hij kreeg goede begeleiding en voelde de bevestiging van God.

De kerk is nodig

Makkelijk zal het in een krimpende Kerk niet zijn. Maar er gebeuren ook mooie dingen, vindt Aardoom. De Alphacursus groeit en in het kader van de Missionaire Parochie gebeurt er ook veel moois.

De Kerk is nodig, zo zegt Aardoom stellig in het AD. “Je kunt niet alleen geloven – dat konden slechts een paar heel heilige mensen die zich terugtrokken in een grot. Zelfs zij bleven in hun afzondering onderdeel van de Kerk. De rest heeft elkaar nodig, moet elkaar dragen in dat geloof. Door die anderen kun je je relatie met God verdiepen en laten bloeien.”

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.