fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Leegstaande congregatiekapel Veghel afgebrand, brandweer vermoedt vuurwerk als oorzaak

Luuk van den Einden 2 januari 2023
image
Kort na middernacht brak er op 1 januari brand uit in de congregatiekapel van de Veghelse Lambertuskerk. Het kostte brandweerlieden zes uur om het vuur onder controle te krijgen. Beeld: Omroep Brabant

De monumentale congregatiekapel van de Lambertuskerk in Veghel is tijdens de nieuwjaarsnacht door brand verwoest. Hoewel het gebouw al dertig jaar buiten gebruik was, is een voor Nederland unieke kapel verloren gegaan.

De brand in de kapel ontstond vlak na middernacht tijdens de jaarwisseling. Aangezien ooggetuigen kort voor het uitbreken van de brand vonken op het dak zagen, vermoedt de brandweer dat het vuur mogelijk door vuurwerk ontstaan is. Door de sterke wind konden de vlammen snel om zich heen grijpen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aangezien de kapel middenin Veghel staat, trok de brand veel bekijks. Zeker honderd inwoners keken toe hoe het gebouw door het vuur verzwolgen werd en de brandweer de situatie onder controle probeerde te krijgen.

Vliegvuur

Door de wind was er sprake van zogenaamd vliegvuur: vonken daalden tot ver van de kapel neer, waardoor de brandweer voor nieuwe brandjes vreesde. Ard Smulders, pastoor van de Franciscusparochie in Veghel, werd uit voorzorg door de brandweer uit de pastorie tegenover de kapel gehaald. Tegen Omroep Brabant vertelt hij dat hij rond half drie weer naar huis mocht. “Ik ben niet bang geweest, omdat de wind goed stond”, zegt hij.

De pastorie en de Lambertuskerk zelf hebben geen schade opgelopen, maar van de congregatiekapel is weinig over: alleen de buitenmuren van het monumentale pand uit 1890 staan nog overeind. Daarmee is Veghel een uniek gebouw kwijtgeraakt: de door de bekende architect Pierre Cuypers ontworpen kapel was de enige congregatiekapel in Nederland. “Dat hebben ze nergens anders”, legt Smulders uit.

‘Opgeruimd staat netjes’

Toch is de pastoor niet rouwig om het verlies. De congregatiekapel stond al dertig jaar leeg en bevond zich in slechte staat. “Het moest een keer gebeuren”, zegt Smulders. “Die verrotte toren die erop stond en dat oude dak; het geeft ook wel een beetje het gevoel van ‘opgeruimd staat netjes’.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Wel hoopt hij dat de congregatiekapel gerestaureerd kan worden. Burgemeester Kees van Rooij deelt die hoop, maar houdt tegenover Omroep Brabant een slag om de arm over de mogelijkheden. De kans bestaat namelijk dat de gevel alsnog instort. “We moeten gewoon kijken hoe groot de schade is en wat er te redden valt”, zegt Van Rooij.