<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nieuw kruis en nieuwe klokken: Verwoeste kerk Hoogmade bijna klaar voor wijding

Francesco Paloni 11 maart 2024
Bisschop Hans van den Hende zegent de nieuwe klokken. | Fotogalerij: druk op het pijltje voor de volgende afbeelding. (Foto's: Bisdom Rotterdam)

De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende heeft in Hoogmade een kruis en nieuwe klokken gezegend voor de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Op 4 november 2019 raakte de kerk zwaar beschadigd door brand. Inmiddels is de herbouw bijna gereed.

Tijdens de inzegening van afgelopen dinsdag sprak de bisschop over de betekenis van het kruis en de klokken.

Vanaf de snelweg

“Het grote kruis is straks op de torenspits weer in het dorp en zelfs vanaf de snelweg te zien”, aldus Van den Hende. “Het verwijst naar Jezus Christus die voor ons gestorven is aan het kruis en daarna verrezen uit de dood. De klokken zullen hoog in de toren de uitnodiging verspreiden met hun heldere geluid.”

Het kruis is donderdag bovenop de toren geplaatst. Ook de klokken zullen spoedig in de toren worden gehangen. Ze zullen echter pas te horen zijn wanneer de elektriciteit is aangelegd.

Vuur onder controle

De grote klok komt uit een katholieke kerk in Utrecht die aan de eredienst is onttrokken. De twee kleinere klokken komen uit protestantse kerken in Houten. De drie klokken hebben dezelfde toonhoogte als de oude klokken die door de brand verloren zijn gegaan.

Door een ongeluk tijdens schilderwerkzaamheden brak er op 4 november 2019 brand uit in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Het kostte de brandweer uren om het vuur onder controle te krijgen.

Kerkwijding

Toen dat eindelijk gelukt was, bleek er niet veel over te zijn van de kerk: het gebouw was volledig uitgebrand en de toren was ingestort.

Lange tijd was het onzeker of de kerk opnieuw opgebouwd zou kunnen worden. In 2021 werd uiteindelijk besloten dat de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk terug zou komen. Op 7 juli is de kerkwijding voorzien.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.