<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

De kroon op het werk: door brand verwoeste kerk krijgt toren terug

Luuk van den Einden 22 september 2023
image
Donderdag werd de torenspits van de kerk van Hoogmade teruggeplaatst. De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk werd in 2019 door brand verwoest. Screenshot: Omroep West

Vier jaar na een verwoestende brand heeft de kerk van Hoogmade opnieuw een toren. Daarmee is het aangezicht van het dorp weer compleet: “Iedereen ziet de kerktoren van een afstand en weet dan: dat is Hoogmade.”

Heel Hoogmade was er donderdag getuige van hoe het Zuid-Hollandse dorp zijn herkenningspunt weer terugkreeg. Een enorme hijskraan plaatste de torenspits terug op de toren van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, die vier jaar geleden door brand werd verwoest. Daarmee is de ‘skyline’ van het plaatsje weer compleet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 4 november 2019 brak er brand uit in de kerk door een ongeluk tijdens schilderwerkzaamheden. Het kostte de brandweer uren om het vuur onder controle te krijgen. Toen dat eindelijk gelukt was, bleek er niet veel over te zijn van de kerk: het gebouw was volledig uitgebrand en de toren was ingestort.

‘Mooi moment’

Lange tijd was het onzeker of de kerk opnieuw opgebouwd zou kunnen worden. In 2021 werd uiteindelijk besloten dat de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk terug zou komen. Leo van Rijn, voorzitter van de beheercommissie, reageert dan ook verheugd.

“We hebben een plan gemaakt en de financiering rond gekregen”, zegt hij tegen Omroep West. “Dat heeft veel moeite gekost. Dan is dit wel een heel mooi moment dat de spits erop gaat.”

Gedeelde invulling

“Het was een triest gevoel toen de kerk afbrandde”, vertelt een buurtbewoner tegen de omroep. “Het is nu een feestelijke dag om die toren weer omhoog te zien gaan. Het is toch het aanknopingspunt. Iedereen ziet de kerktoren van een afstand en weet dan: dat is Hoogmade.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Naar verwachting gaat de kerk in april 2024 weer volledig open. De nieuwe kerk krijgt dan een gedeelde invulling: de ene helft wordt ingericht voor de liturgie en de andere helft zal als ontmoetingscentrum voor het dorp fungeren. Ook komt er een huisartsenpost in het gebouw.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.