fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Martinuskerk Venlo officieel tot basiliek verheven

KN Redactie 29 april 2019
Beeldgalerij - Foto's: Ramon Mangold (klik op de witte pijltjes om door te gaan)

Limburg heeft er een basiliek bij. Op zondag werd de Sint-Martinuskerk officieel tot basiliek verheven. Het gaat om de zevende kerk in Limburg die een dergelijke status krijgt.

Tijdens een pontificale eucharistieviering in de nieuwbenoemde basiliek, legde bisschop Harrie Smeets een link tussen de zeven kerken uit de eerste eeuw van de jaartelling en de zeven basilieken die het bisdom Roermond sinds vandaag telt. Ook emeritus-bisschop Wiertz woonde de plechtigheid bij.

Officiële eretekenen van een basiliek

De bisschop las ook de bul voor waarmee paus Franciscus de titel basilica minor aan de Martinuskerk heeft toegekend. Op dat moment werden ook het conopeum en het tintinnabulum de kerk binnengedragen. Dit zijn de officiële eretekenen van een basiliek. Het conopeum is een half gesloten parasol in de oude pauselijke kleuren rood en geel. Het tintinnabulum is een klokje dat aan een stok gedragen wordt. Beide voorwerpen zijn tekenen van waardigheid van een basiliek. Ze mogen naast het altaar opgesteld worden en eventueel in een processie worden meegedragen.

“De Martinuskerk kreeg deze eretitel, omdat Venlo al meer dan duizend jaar een plek van religieus leven is”

Wapenspreuk van bisschop Van Hoensbroeck

Ook werd het wapen dat de basiliek voortaan mag voeren tijdens de viering gepresenteerd. Daarin zijn diverse elementen zichtbaar uit de rijke historie van de meer dan 700 jaar oude parochie. Zo is een hostie te zien, die verwijst naar een pauselijke brief uit 1297 over de verering van Heilig Sacrament, waarover de kerk beschikt. Verder staat in het wapen een lelie die verband houdt met de Mariaverering, die in Venlo tot de Middeleeuwen teruggaat.

Een opengeslagen mantel verwijst naar Sint Martinus, de patroonheilige van de kerk én van de stad Venlo. In het wapen staat ook een anker. Dit is genomen uit het wapen van Venlo. De spreuk onder het wapen van de nieuwe basiliek luidt ‘Leid ons heer op uw weg’. Dit is afgeleid van de wapenspreuk van bisschop Van Hoensbroeck.

Lang proces

De eerste aanvraag om van de Martinuskerk in Venlo een basiliek te maken al in 1993 werd ingediend. Het duurde uiteindelijk tot 28 april van dit jaar voordat de titel officieel kon worden geproclameerd. De Martinuskerk kreeg deze eretitel, omdat Venlo al meer dan duizend jaar een plek van religieus leven is. In het jaar 999 was al sprake van een kerk op de plek van de huidige Sint-Martinuskerk.

Reliek van Sint Martinus

De Martinuskerk is sinds de 13e eeuw nauw verbonden met de verering van het Heilig Sacrament en sinds de 14e eeuw met de Mariavering, onder meer via de kapel van Genooi en de erkenning van Kevelaer als bedevaartoord, tijdens de synode van Venlo in 1647. Ook bezit de kerk een kostbare reliek van Sint Martinus. In een schrijn onder het altaar wordt een stukje van de tuniek van de heilige bewaard. De Martinuskerk is ook de grafkerk van de 18e-eeuwse bisschop van Roermond Mgr. Philppus Damianus van Hoensbroeck, wiens graf onlangs is teruggevonden. (Bisdom Roermond)