fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mysticus en bestsellerauteur Thomas a Kempis krijgt eigen museum

Luuk van den Einden 28 juli 2021
image
Initiatiefnemer Bert Pierik omringd door zijn collectie. Foto: still van RTV Oost

Thomas a Kempis, een van de bekendste mystici die de lage landen ooit hebben voortgebracht, krijgt een eigen museum. Dat verrijst op dezelfde plek waar de monnik vijfhonderd jaar geleden woonde.

Bert Pierik, beheerder van begraafplaats Bergklooster in Zwolle, hoefde niet te twijfelen toen een voormalig schoolgebouw naast de begraafplaats te koop kwam te staan. Hij wist namelijk dat dat de perfecte plek zou zijn voor een museum gewijd aan monnik, schrijver en mysticus Thomas a Kempis, de bekendste Zwollenaar uit de geschiedenis.

De imitatione Christi

Thomas a Kempis (circa 1380 – 1471) was ruim veertig jaar augustijner kanunnik in het Bergklooster op de Sint-Agnietenberg in de Overijsselse hoofdstad. Hij verwierf bekendheid als schrijver van De imitatione Christi (De navolging van Christus), waarin hij uitleg geeft over hoe te handelen als christen. De imitatione Christi was een bestseller avant la lettre: het was na de Bijbel het meest verspreide boek van de late middeleeuwen.

Pierik heeft een grote verzameling van allerlei spullen die met Thomas a Kempis te maken hebben. Daar horen ook verschillende bijzondere uitgaven van het werk van De imitatione Christi bij, zoals een exemplaartje van slechts enkele centimeters groot en een in goud gebonden editie die eigendom was van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de omvangrijke collectie van Pierik bevindt zich ook een schilderij van Thomas a Kempis op de Sint-Agnietenberg. Het is afkomstig uit de huiskamer van twee vrouwen uit Tilburg, die het schilderij hadden overgedragen aan de stichting Thomas a Kempis na het zien van een tentoonstelling over de monnik. Pierik kreeg het doek cadeau bij zijn jubileum als begraafplaatsbeheerder. In het museum zal het schilderij een ereplaats bekleden.

Drie miljoen kloostermoppen

Pierik wil met zijn museum laten zien hoe de afgelopen vijf eeuwen het denken over Thomas a Kempis en de Moderne Devotie is veranderd. Thomas a Kempis was aanhanger van de Moderne Devotie, een spirituele hervormingsbeweging die eind veertiende eeuw ontstond en vernieuwing van het christelijke gemeenschapsleven verkondigde. De Moderne Devotie bereikte in de zestiende eeuw een hoogtepunt, maar krijgt tegenwoordig ook weer meer waardering.

Het museum zal ook resten tentoonstellen van het klooster dat eens op de Sint-Agnietenberg gestaan heeft. Sommige delen daarvan zijn opgegraven op Pieriks begraafplaats, maar veel komt van elders: in de loop van de geschiedenis is namelijk veel bouwmateriaal van het klooster gebruikt om de stad te versterken. Pierik schat dat in totaal zo’n drie miljoen kloostermoppen – grote bakstenen – uit het klooster gebruikt zijn.

De werkzaamheden voor de inrichting van het Thomas a Kempismuseum zijn in volle gang. Het is daarom nog niet zeker wanneer het museum zijn deuren zal openen voor het publiek.

Bron: RTV Oost