fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nicolaaspenning voor Amsterdammers die zich in de geest van Sinterklaas inzetten

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 december 2022
image
In plaats van de Nicolaaspenning aan één winnaar te geven, besloot de Nicolaasbasiliek om drie menslievende initiatieven eervol te vermelden. Foto: Wikimedia Commons cc-by-sa-2.0

Niet één maar drie Amsterdammers kregen dinsdagavond een eervolle vermelding in het kader van de Nicolaaspenning. Sara Dekker-Alaoui, de Kleine Zusters van Jezus en Stichting Buurtbuik ontvingen de oorkonde die de Nicolaasbasiliek dit jaar voor het eerst uitreikte.

De winnaars werden op 6 december, de naamdag van Sinterklaas, tijdens het symposium Heerlijk Heilig Avondje – samen rond de stadspatroon bekend gemaakt. Met dit symposium sloot de Nicolaasbasiliek het Nicolaasjaar af.

In de geest van de stadspatroon

Een vijfkoppige jury van prominente Amsterdammers besloot om in plaats van één Nicolaaspenning uit te reiken, eervolle vermeldingen aan drie personen toe te kennen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In totaal waren er zestien personen of organisaties genomineerd vanwege hun onbaatzuchtige inzet voor de stad Amsterdam. Onder de genomineerden zaten onder andere ook de orthodoxe parochie van de heilige Nicolaas en medewerkers van de Voedselbank en Artis. Volgens de jury handelen de genomineerden allemaal in de geest van stadspatroon Sint Nicolaas.

Einde jarenlange aanwezigheid

De gemeenschap van de Kleine Zusters van Jezus ontving de prijs voor “hun eenvoudig aanwezig zijn onder de mensen, hun luisterend oor en hun aandacht voor eenieder”, aldus de jury.

Aan hun jarenlange betrokkenheid bij met name arme en drugsverslaafde Amsterdammers komt binnenkort een einde. Vanwege het recente overlijden van zuster Andrée-Julienne telt de gemeenschap nog één lid. Zuster Mauricia heeft daarom besloten Amsterdam te verlaten. “Het lijkt daarom buitengewoon passend de jarenlange bijdrage van deze kleine grote zusters aan Amsterdam en hun vertrek te markeren met de eerste Nicolaaspenning.”

Connectie met Sint Nicolaasverhaal

Een tweede eervolle vermelding ging naar Sara Dekker-Alaoui. Zij is de oprichter van de Amsterdamse Stichting Together We Rise. Deze stichting staat slachtoffers van seksueel misbruik bij tijdens hun wachttijd voor traumatherapie. Het doel is om deze vrouwen in hun vastgelopen leven bij te staan met praktische ondersteuning.

Er was eerst wat twijfel, omdat de Nicolaasbasiliek deze stichting ook al had uitgekozen als goede doel van het Nicolaasjaar. De jury was bang partijdig over te komen, maar besloot uiteindelijk toch een eervolle vermelding aan Sara Dekker toe te kennen.

“We hebben als Kerk deze stichting uitgekozen als goede doel van het Nicolaasjaar vanwege de connectie met het verhaal van Sint Nicolaas, die drie jonge vrouwen goudklompjes als bruidsschat geeft om te voorkomen dat ze als prostituees hun geld moesten verdienen.”

Een steuntje in de rug

Een derde eervolle erkenning ging naar een initiatief dat voedselverspilling tegengaat. Stichting Buurtbuik verzamelt eten dat over is of bijna over de datum is via de horeca, groenteboeren en supermarkten. Hiervan maken vrijwilligers gezonde en voedzame driegangenmaaltijden die aan buurtbewoners worden uitgedeeld.

“Het initiatief bevordert duurzaamheid, sociale cohesie en is een steuntje in de rug van mensen die financieel krap zitten.”

Filosofie en botten

Naast de uitreiking van de Nicolaasoorkondes was er een filosofische inleiding ‘Barmhartigheid en Integriteit’ door dichteres Désanne van Brederode, over de vraag wat goed geven is.

https://www.kn.nl/donaties/

Later op de avond las auteur Nicolaas Matsier een speciaal voor deze gelegenheid geschreven Sinterklaasvertelling voor: In een denkbeeldige dialoog spreekt een persoon met de heilige. Het gesprek gaat over de verschillende botten van de heilige die verspreid over de wereld liggen en het gegeven dat dingen of herinneringen soms even weg zijn, maar altijd wel weer terugkomen.

“Hoe vaak ik dat al niet heb meegemaakt! Moet je horen, het is eigenlijk net alsof je een kaars bent. Je gaat uit, je wordt gedoofd, maar na een poosje word je weer aangestoken. Voor het zeggen heb je het niet, het gebeurt gewoon. Zoals nu.”