<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nieuwe Antwerpse priester gelooft in een Kerk die ‘leeft en authentiek is’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 december 2023
image
Mick Huybrechts (38) is zondag in de kathedraal van Antwerpen tot priester gewijd. Foto: Johan Wouters

Het bisdom Antwerpen heeft er sinds zondag weer wat versterking bij: bisschop Johan Bonny wijdde Mick Huybrechts in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal tot priester. Vanwege priestertekorten is hij meer dan welkom: “Elke nieuwe priester staat voor hoop.”

Zonder zijn oma zou Mick Huybrechts (38) waarschijnlijk geen priester geworden zijn, zo zegt hij in het persbericht dat de priesterwijding aankondigt. “Ze leerde me dat de eredienst aan God via mensen verloopt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In Het Nieuwsblad licht oma Elsa Koeck (83) het zelf toe. Na de dood van haar man bezocht de kleine Mick haar dagelijks. Telkens als zij naar de Mis ging, ging haar kleinzoon mee.

“Hij wilde van kleins af aan priester worden, maar heeft lang getwijfeld. Waarom weet ik niet. Ik heb tien kleinkinderen, maar hij is de enige die interesse in de Kerk heeft”, zegt de trotse oma. “We hebben veel over het geloof gepraat, maar ik heb hem nooit verplicht om naar de kerk te gaan.”

Nederlands tintje

Het duurde heel wat jaren voordat Huybrechts zijn roeping beantwoordde. Eerst ging hij studeren: Economie en Moderne Talen aan het Onze-Lieve-Vrouwinstituut (OLVI) in Boom. Daarna volgde hij Germaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, wat hij voortijdig beëindigde om vervolgens het onderwijs in te gaan. Hij werkte zo’n vijftien jaar als beleidsondersteuner bij het Stedelijk Lyceum.

Pas in 2017 begon hij op het Nederlandse seminarie Bovendonk, in Hoeven (vlakbij Breda). Op 1 september 2021 ging hij weer terug naar Antwerpen voor werkervaring en stage. De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende wijdde Huybrechts bijna twee jaar later tot diaken. Vanaf 1 november 2023 werd Mick Huybrechts door bisschop Johan Bonny aangesteld in de pastorale eenheid van Kasterlee en Lille.

Voetbal

Johan Bonny zegt in Het Nieuwsblad dat het priesterschap niet eenvoudig is. “Tegenwoordig mag je kritiek en achterdocht verwachten.” De jonge mensen die er wel voor kiezen, worden steeds zeldzamer. Maar, zegt hij, “elke nieuwe priester staat voor hoop, een feestelijk moment zelfs”.

https://www.kn.nl/donaties/

Huybrechts laat zich niet ontmoedigen door de krimp. Hij zegt in Het Nieuwsblad te geloven in een Kerk die “leeft en authentiek” is. “Je kan het met voetbal vergelijken. Eerst de spelregels uitleggen heeft weinig zin. Daar ga je geen mensen mee lokken. Maar als je de nadruk legt op het gemeenschapsgevoel en de warmte, dan wordt het een heel ander verhaal.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.