<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Oecumenisch boek is ‘stimulans om op de Geest te vertrouwen’

KN Redactie 26 november 2018
image
(foto: oecumene.nl)

De Katholieke Vereniging voor Oecumene heeft samen met de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten en de Katholieke Charismatische Vernieuwing, het document Doof de Geest niet uit in druk uitgegeven.

Het boek was tot op heden alleen digitaal verkrijgbaar. Het betreft een herziene versie van wat oorspronkelijk als studiedocument werd opgesteld na dialoogbijeenkomsten tussen katholieken en pinksterchristenen. Tijdens de zogeheten zesde internationale dialoogronde (2011-2015) werd op hoog niveau gediscussieerd over gemeenschappelijke zaken.

Brede discussie

Volgens de initiatiefnemers gaat Doof de Geest niet uit onder meer in op “charisma’s in het leven en de zending van de Kerk”, zoals “het charisma van de profetie, de genezing en de onderscheiding van geesten”. Ook biedt het boek een pastorale handleiding op de “beoefening van de charisma’s”.

Het boek is “geen gezaghebbende verklaring van de katholieke Kerk of van een van de Pinksterkerken die aan de dialoog hebben deelgenomen”, maar wil volgens de initiatiefnemers bijdragen aan een “brede discussie”.

Intensieve dialoog

Doof de Geest niet uit wordt aanbevolen door mgr. Hans van den Hende, bisschop-referent voor oecumene namens de Nederlandse bisschoppenconferentie. De bisschop van Rotterdam ziet in het boek “een stimulans en een uitnodiging om in vertrouwen op de werking van de Heilige Geest de oecumenische dialoog op weg naar zichtbare eenheid voort te zetten”.

Machiel Jonker, voorzitter van het bestuur van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten, noemt het boek “een weergave van een intensieve dialoog tussen de katholieke Kerk en de klassieke pinksterbeweging”.

“Bij het lezen ervan proef je de sfeer van oprecht spreken met en luisteren naar elkaar. Daarnaast zal de lezer van het rapport onder de indruk raken van de veelheid van bruikbare informatie, zowel theologisch, kerkhistorisch als pastoraal”, aldus Jonker.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.