<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Onderzoek

Een jaar lockdown (2): ‘Vriendschappen vasthouden is het belangrijkst’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 maart 2021
image
De Emmanuelgemeenschap organiseerde in september een corona-proof bijeenkomst voor de 45 jongeren die helpen bij de kinderkampen. Foto: Anja Vergouwen

Jongeren raken door de coronamaatregelen steeds meer gestrest, eenzaam en soms zelfs depressief. Lukt het de Kerk om er juist nu voor de generatie van de toekomst te zijn? We peilen de ervaringen in het land in een korte serie. In de tweede aflevering: de nieuwe bewegingen. “We kijken naar wat wel kan.”

De nieuwe bewegingen in de Kerk richten zich van oudsher ook op jongeren in de Kerk. Zien zij de nood onder de jongeren stijgen? En wat doen zij om hen toch te bereiken?

Anja Vergouwen organiseert bij de Gemeenschap Emmanuel de zomerkampen voor basisschoolkinderen. Zij heeft regelmatig contact met de jongerengroep van circa vijftig jongeren die jaarlijks de leiding helpen bij dit kamp. Zelf is ze moeder van vijf kinderen in de leeftijd tussen 14 en 21 jaar.

Waarheen met levensvragen?

“Ik zie hoe zwaar het is voor de tieners en jongeren om me heen. Studenten zitten hele dagen op kamers in steden waar niets te doen is. Stages gaan niet door. Het enthousiasme voor online lessen neemt steeds meer af.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vergouwen ziet ook dat het “ons als Kerk” lang niet altijd lukt om de jongeren in het vizier te houden. Het raakt haar. “Juist jongeren realiseren zich dat er meer is in het leven dan school en boeken. Ze lopen rond met zaken die aan levensvragen raken. In coronatijd is er geen ontmoeting en hebben ouders vaak dichtgetimmerde levens. Waar moeten de jongeren heen met vragen?”

Vriendschappen vasthouden

Zo’n twee jaar geleden startte Vergouwen een tweewekelijkse huiskring bij haar thuis. De jongeren – die soms wel een uur rijden om mee te kunnen doen – delen hun ervaringen op geloofsgebied met elkaar. Vergouwen heeft dit tijdens de coronacrisis online voortgezet.

“We doen veel in kleine groepjes zodat er echte interactie is. Het belangrijkste is dat de vriendschappen worden vastgehouden.”

De gemeenschap Emmanuel kijkt vooral naar wat wel kan in coronatijd. Ze probeert aandacht aan jongeren te geven en organiseert bijeenkomsten voor hen zodat ze elkaar veilig kunnen ontmoeten.

Aandacht is belangrijk

Vergouwen doet haar best zoveel mogelijk écht contact te maken. Ze appt en belt ‘haar’ jongeren om te vragen hoe het met hen gaat. Aandacht is belangrijk, zegt ze.

Ze haalt het voorbeeld aan van het Emmanuel tienerweekend dat dit jaar werd afgelast. De organisator stapte in zijn auto en is alle tieners langsgegaan met een doos taartjes en een quiz. “Hij kon een praatje met de tieners maken die zich hierdoor gezien voelden. Dat vond ik echt hartverwarmend.”

Kijken naar wat kan

Vergouwen heeft er alle vertrouwen in dat het Emmanuel zomerkamp dit jaar kan doorgaan. “Alle kinderen krijgen een persoonlijke uitnodiging voor het kamp. We willen de kinderen perspectief en hoop bieden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook voor de jongeren in de leiding is het een week om naar uit te kijken. “Door het kamp samen voor te bereiden ontstaan nieuwe vriendschappen en is het een kans om de band met God en elkaar te verdiepen. We blijven met onze organisatie vooral kijken naar wat wél mogelijk is.”

Contacten vallen weg

Robin Keizer is eindverantwoordelijk voor de tienerkampen van de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV). Drie keer per jaar worden er kampen georganiseerd voor tieners in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Het aantal deelnemers varieert van 100 tot 175 per kamp.

Hij ziet geen jongeren met depressies of burn-out. “Ik zie wel dat sommigen het moeilijk hebben. Het is een leeftijd waarbij veel veranderd en ontmoeting essentieel is. Veel contacten vallen nu weg.”

Zorgen

Natuurlijk zijn er ook jongeren die hij de laatste tijd minder goed bereikt. “Misschien moeten we ons het meeste zorgen maken over degenen die niets van zich laten horen. Jongeren die goed contact hebben, redden zich meestal wel.”

Kampen zijn op dit moment uitgesloten. In plaats daarvan organiseert de KCV een online programma. Keizer hoopt dat de jongeren elkaar snel weer kunnen zien, en “niet via een scherm”. Er liggen zogenaamde roadtrips in het verschiet: dagprogramma’s met kleine groepen deelnemers op locatie. Keizer ziet ernaar uit.

> Lees ook de eerste aflevering van deze serie, waarin Youth for Christ de noodklok luidt: ‘De Kerk verliest de jongeren uit het oog’

> Katholiek Nieuwsblad publiceert vrijdag een thema-editie over de staat van de Kerk in Nederland na een jaar corona. Koop de editie in onze webwinkel of neem een (proef)abonnement.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.