<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Parochie bouwt Babyhuis: ‘Er is een wachtlijst van zwangere vrouwen die geholpen moeten worden’

Sjoukje Dijkstra 20 september 2019
image
Barbara Muller van Stichting Het Babyhuis en Stefan Tax van de HH. Petrus- en Paulusparochie bij het te verbouwen pand in Leiden. Foto: Esther Starkenburg, Erfgoed Leiden en omstreken

Na ruim twee jaar voorbereiding begon donderdag de verbouwing van het pand naast de Heilige Lodewijkkerk in Leiden tot Babyhuis. Vanaf medio 2020 vangt Stichting Babyhuis daar kwetsbare zwangere en pas bevallen vrouwen op. Opvallend: de parochie stelt niet alleen het pand ter beschikking, maar zorgde ook voor de financiering.

Hogere kosten

Acht ton was er begroot. Uiteindelijk zal de verbouwing echter ruim 1,3 miljoen euro kosten. Volgens Stefan Tax, bestuurder van de overkoepelende HH. Petrus- en Paulusparochie, was dat ook mede de reden dat de voorbereiding langer duurde dan verwacht.

“We zijn begonnen met de calculatie van de kosten. Daarin kon de parochie zich vinden. Na de aanbesteding kwamen er meer kosten bij, onder andere vanwege strengere eisen van de brandweer, wensen en input vanuit Monumentenzorg en extra wensen voor de verbouwing. Ook de flinke prijsstijgingen in de bouw maakten het er niet goedkoper op.”

Neuzen dezelfde kant op

De neuzen moesten dus dezelfde kant op komen te staan. “We hebben gebeden alsof alles van God afhangt en gewerkt alsof alles van ons afhangt. Ik geloof dat als een project echt goed is, de financiële kant nooit een reden mag zijn om het niet uit te voeren.

Het bestuur van de Petrus- en Paulusparochie heeft hoogwaardige financiële kennis en voorzichtigheid, maar ook enthousiasme en vertrouwen op de steun van boven. Het bestuur heeft op een verantwoorde wijze de randen opgezocht van wat financieel haalbaar is.”

Veel gebed en donaties

Dat het budget rond kwam, is te danken aan het feit dat de parochie de gehele verbouwing zal verzorgen en bekostigen. Daarnaast wordt het project breed gedragen, zegt Tax.

“De grote groeiende en bloeiende groep kerkgangers heeft met gebed en veel donaties een goede basis gelegd. Honderden tientjes vormden samen een mooi bedrag. Ook hebben veel vrijwilligers acties gehouden, zoals een wijnverkoop en een sponsorloop. Dit enthousiasme is overgeslagen op verschillende fondsen.”

“Er is een wachtlijst van zwangere vrouwen die geholpen moeten worden”
- Stefan Tax

Hulp van de gemeente

Ook de gemeente Leiden heeft het project omarmd. Dat is volgens Tax om verschillende redenen belangrijk. “We zijn tenslotte afhankelijk van de gemeente om dit project te kunnen laten slagen.”

Wethouder Marleen Damen gaf daarom donderdag het ceremoniële startsein, door een van de oude muurschilderingen in het pand los te halen.

Ze benadrukte daarbij hoe belangrijk de eerste 1000 dagen van een kind zijn, en de effecten daarvan op langere termijn. In die visie past het Babyhuis heel goed in haar stad en is ze verheugd met de komst ervan.

“Tijdens de verbouwing halen we de schilderijen, die in de muur verwerkt zitten, uit de muur, zodat ze niet beschadigd worden”, aldus Tax. “We hopen ze ook te kunnen restaureren, als we daar middelen voor kunnen vinden.”

Alcoholvrije champagne

Afgevaardigden van het bisdom, stichting Het Babyhuis, donateurs, de parochie en de gemeente Leiden woonden het feestelijke moment bij. Er werd alcoholvrije champagne gedronken, geheel in stijl van het Babyhuis, en er was beschuit met muisjes.

“Een echte grote opening komt er als het af is”, zegt Tax. “Met deze officiële start willen we stilstaan bij het feit dat we het gehaald hebben.”

Lovende woorden mgr. Van den Hende

Stichting Het Babyhuis is niet verbonden aan een bepaalde religie. Nadat was vastgesteld dat de activiteiten en voorlichting in het Babyhuis te verenigen zijn met de katholieke leer, omarmde ook het bisdom Rotterdam het initiatief, vertelt Tax.

“Mgr. Hans van den Hende sprak in het bisdomblad Tussenbeide lovende woorden over de komst van het Babyhuis.”

Fondswerving

Het extra geld dat nodig bleek, kwam uiteindelijk via fondsen binnen, geeft Tax aan. “Omdat het pand formeel op papier een parochie is, val je buiten overheidssubsidies. Dus hadden we externe hulp nodig. Vanwege de verschillende raakvlakken die het doel heeft – maatschappelijk, cultureel en katholiek – waren er verschillende fondsen die hier mooi op aansluiten.”

Het gaat dan om de Paul de Gruyter Stichting, Stichting Vogelgezang, Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds. “Het is natuurlijk prachtig dat zo’n monument in ere wordt hersteld. Daar helpen we graag bij. Zo klopt het project aan alle kanten.”

Wachtlijst van zwangere vrouwen

Na de verbouwing zal Stichting Babyhuis het pand betrekken. Op de begane grond komt daarnaast een multifunctionele parochieruimte. Een perfecte combinatie, vindt Tax.

“Het is goed voor de parochie dat het pand na acht jaar leegstand eindelijk goed benut gaat worden. Er is een wachtlijst van zwangere vrouwen die geholpen moeten worden. Hiermee kunnen we ons pro-life zijn handen en voeten geven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.