<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Parochie Meppel brengt jubilerende begraafplaats in beeld met tentoonstelling

Luuk van den Einden 12 april 2024
image
Met een fototentoonstelling viert de parochie van Meppel de 150ste verjaardag van de begraafplaats. Foto's: Kees Schiphouwer

Met een fototentoonstelling staat de parochie van Meppel stil bij het 150-jarige bestaan van de katholieke begraafplaats in de stad. Die is nog altijd van grote waarde: “Voor de mensen van de parochie is dit een ontmoetingsplek.”

Het is nogal een klus waar vrijwilligers in de Meppelse Sint-Stephanuskerk mee bezig zijn: zo’n honderdtwintig foto’s moeten op een reeks panelen bevestigd worden. Die vormen samen een tentoonstelling over de begraafplaats van de parochie. Aanstaande zondag wordt de expositie na de viering officieel geopend.

‘Geschiedenis in foto’s’

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de katholieke begraafplaats van de stad, die honderdvijftig jaar bestaat. “We drukken de geschiedenis in foto’s uit”, vertelt begraafplaatsbeheerder Kees Schiphouwer, die druk bezig is met de voorbereidingen. Gisteren zijn alle panelen gemonteerd, het ophangen van de foto’s wordt momenteel gedaan.

Hoewel fotomateriaal van 150 jaar geleden natuurlijk schaars is, zijn er zelfs van die beginperiode nog een paar foto’s te vinden. Schiphouwer deed tijdens zijn zoektocht zelfs nog een opmerkelijke vondst: “Ik heb een heel oude foto opgediept die niemand kende, dat is heel leuk. We vinden dus nog dingen terug waarvan we het bestaan niet kenden.”

In ere hersteld

De meeste foto’s gaan over de afgelopen twaalf jaar, want in die periode is de begraafplaats stukje bij beetje grondig gerenoveerd. Zo zijn onder meer een urnenmuur, asstrooiveld en een monumentje voor levenloos geboren en ongedoopte kinderen geplaatst en zijn de paden verhard. Ook administratief is er veel veranderd, “maar dat zien de mensen natuurlijk niet”, aldus Schiphouwer.

image

Daarnaast zijn het toegangshek en de kapel, beide uit 1873, onder handen genomen. “Elk jaar hebben we iets gedaan.” Bij de kapel ging het om nieuwe deuren, een nieuw dak “en ook is het oude torentje in ere hersteld, inclusief een luidklokje”.

“We willen de ontwikkelingen laten zien en onder de aandacht brengen hoe het er nu bij staat”, legt de beheerder het doel van de expositie uit. “We tonen hoe het was en hoe het nu is, en wat onze vrijwilligers gedaan hebben.” Veel parochies kampen met vrijwilligerstekorten, maar in Meppel heeft men daar weinig last van: “Wij hebben een hele actieve groep mensen die voor projecten te porren zijn.”

Tweede Wereldoorlog

De tentoonstelling wordt zondag na de viering in de kerk geopend en zal verder ook op zaterdag 20 en zondag 28 april te bezoeken zijn. De organisatie overweegt nog te verlengen, legt Schiphouwer uit, in verband met de herdenking van de Tweede Wereldoorlog de week erna.

image

“Drie oorlogsslachtoffers zijn begraven op onze begraafplaats. Er zijn daarnaast een aantal Limburgse evacués – senioren en kinderen – die tijdens hun evacuatieperiode in Meppel zijn overleden, die tijdelijk op onze begraafplaats hebben gelegen.”

Oase

Honderdvijftig jaar na de aanleg is de begraafplaats nog altijd van grote waarde voor de gemeenschap, ziet Schiphouwer. “Voor de mensen van de parochie is het een ontmoetingsplek: nabestaanden bezoeken er graven en maken een praatje met elkaar. Ondanks dat de begraafplaats ingeklemd ligt tussen een woonwijk en een industrieterrein, is het een oase van rust.”

De fototentoonstelling wordt geopend op zondag 14 april en is ook te bezichtigen op zaterdag 20 en zondag 28 april. Zie hier voor meer informatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.