fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Pastoor sluit kerk na optreden dj en band

Peter Doorakkers 12 juni 2020
image
Beeld van het optreden van de band in de parochiekerk van Lievelde. Screenshot: YouTube.com - Kermis Lievelde

In het Achterhoekse Lievelde is de parochiekerk gesloten nadat er afgelopen zaterdag een band en een dj optraden. Er zal een boeteritus gehouden worden voordat er weer vieringen kunnen plaatsvinden, meldt Omroep Gelderland.

Pastoor Herman de Jong besloot tot de sluiting nadat hij achteraf hoorde van de optredens. Die werden gehouden als alternatief voor de dorpskermis, die vanwege de coronacrisis niet kon doorgaan. De optredens werden in een lege kerk gegeven en waren via een livestream te volgen.

Geen overleg

De locatieraad, binnen de overkoepelende Sint-Paulusparochie verantwoordelijk voor de Christus Koningkerk, gaf haar zegen aan de optredens. Dat was vooraf niet met de pastoor overlegd.

Beatmissen

“Dat doen we ook niet bij een concert van de harmonie in de kerk”, zegt voorzitter Agnes Onstenk tegen Omroep Gelderland. Ze wijst erop dat er vroeger ook ‘beatmissen’ in de kerk gehouden werden.

‘Geen metal of hardcore’

De raad is volgens de regionale omroep “overrompeld en zeer aangedaan”. Onstenk zegt dat de band en de dj zich aan alle afspraken met de locatieraad gehouden hebben.

“Een rooms-katholiek kerkgebouw is een heilige ruimte. De kerk is echt geen plek voor zulke optredens en het drinken van bier”
- Woordvoerder aartsbisdom Utrecht

“Het was hippe muziek, maar we wilden geen metal of hardcore. Ons doel was wat te betekenen voor de mensen, we vonden het een mooi gebeuren voor ons dorp.”

‘Het had niet gemogen’

Pastoor de Jong besprak de kwestie met zijn bisschop, kardinaal Wim Eijk. Zondagmiddag haalde De Jong de geconsacreerde hosties uit de kerk en sloot hij de deuren.

Onstenk noemt het “vooral jammer dat de kerkdeur uitgerekend in deze tijd dicht zit” en zegt te hopen op een goede oplossing. “Het had niet gemogen en nu zitten we met de brokken.”

Reactie aartsbisdom Utrecht

De Jong verwees Omroep Gelderland voor een reactie naar het aartsbisdom Utrecht. Een woordvoerder geeft aan dat de pastoor geen toestemming zou hebben gegeven als hij vooraf ingelicht was geweest.

Boeteritus

“Een rooms-katholiek kerkgebouw is een heilige ruimte”, aldus de woordvoerder. “De kerk is echt geen plek voor zulke optredens en het drinken van bier. Het betekent dat in deze kerk nu niet meer de liturgie gevierd kan worden.”

Om dat weer mogelijk te maken, “zal eerst een boeteritus gehouden moeten worden”.

Bron: Omroep Gelderland