<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Pastoor weigert prinsessenpaar de Communie: hele carnavalsvereniging boycot Mis

Emma Koevoets 6 februari 2024
image
Foto: cottonbro studio - Pexels.com

De pastoor van de parochie in Itteren weigert het eerste prinsessenpaar van de carnavalsvereniging in het dorp de Communie uit te reiken. Als gevolg hiervan besloot de hele vereniging de carnavalsmis niet bij te wonen.

Pastoor Paul Horsch bezocht het prinsessenpaar Carly Lhomme en Helen Meyers op maandagavond bij hen thuis om de details van de Mis te bespreken. Hij stelde voor dat ze tijdens de Communie op zondag met de armen gekruist voor hem moesten gaan staan, zodat hij hen niet hoefde te vragen om de hostie te weigeren.

Veel steunbetuigingen

Het verzoek van de pastoor deed het koppel veel verdriet. “Wij kunnen ons met dit standpunt van meneer pastoor niet verenigen”, zei Lhomme tegen De Limburger. “Het heeft ons doen besluiten om zondag niet deel te nemen aan de carnavalsmis.”

Uit solidariteit besloot ook carnavalsvereniging De Vreigeleire direct om zondag afwezig te zijn in de kerk, samen met de jeugdcarnavalsvereniging en de blaaskapel van CV De Vreigeleire. Ook op sociale media ontvangen de vrouwen veel steunbetuigingen uit het dorp.

Verbazing

Het feit dat het stel eerder wel de Communie mocht ontvangen, maar nu niet, deed hen perplex staan. “Nu vroegen we: wat als onze zoon over vijf jaar de Communie doet, krijgen we dan ook geen hostie?” vertelde Lhomme aan lokale nieuwswebsite 1Limburg.nl.

De pastoor bleef echter bij zijn standpunt, wat hen verbaasde. Lhomme schrijft de verandering van mening van de pastoor toe aan het feit dat ze nu met carnaval nadrukkelijk als paar gepresenteerd worden.

Geen andere keuze

Pastoor Horsch beschouwt de situatie als “een treurige zaak voor alle partijen”, maar verklaarde dat hij geen andere keuze heeft. Hij legde uit dat het feit dat de twee prinsessen een samenwonend paar is niet in overeenstemming is met de leer van de Kerk.

“Ik ben een rooms-katholiek priester en wil leven volgens mijn geweten”, zei hij. “Dat kan soms heel pijnlijk zijn, maar ik wil de mensen geen pijn doen.”

‘Emotioneel in de knoop’

Horsch benadrukte dat zijn standpunt niet persoonlijk gericht is tegen Lhomme en Meyers. Hij beschouwt hen als aardige mensen. “Carly maakt ook regelmatig foto’s tijdens diensten in onze kerk. Ik heb hun zoontje ook gedoopt. Bij een doop gaat het om het kind”, voegde hij toe.

Hij vindt dat de Kerk en de samenleving al jaren uit elkaar groeien. Hij wees erop dat hoewel mensen in gebeden om respect voor andersdenkenden vragen, het in de praktijk soms moeilijk kan zijn om tolerant te zijn wanneer men daadwerkelijk met verschillende opvattingen wordt geconfronteerd.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Volgens de pastoor kan de carnavalsmis wel doorgaan, maar hij vreest dat iedereen in Itteren met hem “emotioneel in de knoop zit”. Hij erkent de lastige situatie waarin de Kerk in Europa – en mogelijk Nederland in het bijzonder – zich bevindt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.