<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Student betreedt ‘onbekend terrein’ met carnavalsonderzoek

Luuk van den Einden 9 februari 2024
image
Stijn van Helmondt doet voor zijn studie onderzoek naar de sociale laag van carnaval. Foto: eigen foto

Wat betekent carnaval voor de sociale samenhang in een stad of dorp? De 23-jarige student Stijn van Helmondt onderzoekt dat thema voor zijn masterscriptie.

Carnaval is ontstaan als voorbereiding op de Veertigdagentijd. Tegenwoordig is het vooral ook een massaal feest voor groot en klein, dat diep in de cultuur van de van oudsher katholieke delen van Nederland verankerd zit.

Stijn van Helmondt (23), tweedejaars masterstudent Social and Cultural Science aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, doet voor zijn scriptie onderzoek naar de impact van carnaval op de sociale cohesie in een stad of dorp. De term sociale cohesie slaat op de mate waarin mensen zich verbonden voelen met de mensen en de samenleving om zich heen.

Carnaval en corso

Van Helmondt kreeg het idee voor het onderzoek door het onderwerp van de bachelorscriptie die hij tijdens zijn studie Sociologie aan de Universiteit van Utrecht schreef. Toen keek hij naar de sociale impact van het bloemencorso in Zundert.

“Daar werd ik zo enthousiast van dat ik dacht: hoe kan ik dit nog een keer doen, maar dan op een andere manier?” vertelt hij. “Toen besloot ik de carnavalscultuur met de corsocultuur te gaan vergelijken.” Dat doet hij met een enquête, waarin hij mensen vraagt naar hun carnavalsachtergrond en hun kijk op de maatschappij.

Positief effect

Van Helmondt vermoedt dat carnaval positief is voor de sociale cohesie omdat het feest veel gezamenlijke elementen telt. “Ik denk dat het voor groot deel komt omdat je je met een groep mensen voorbereidt om iets te gaan doen, zoals deelname aan carnavalsoptocht.”

“Dat contact kan ertoe leiden dat je elkaar beter leert kennen en je op een andere, positievere manier kan gaan denken over mensen, waardoor je meer sociale cohesie ervaart.”

Katholiek karakter

Naast het sociale aspect, heeft carnaval natuurlijk ook een katholiek karakter. Die twee thema’s lopen vaak door elkaar; zo zullen er dit weekend in veel kerken carnavalsvieringen gehouden worden, vaak in aanwezigheid van carnavals- en muziekverenigingen.

Daar focust het onderzoek niet op, maar wel is Van Helmondt van plan te kijken naar verschillen tussen carnaval in Limburg en Brabant, omdat de achtergronden van het feest tussen die regio’s wat van elkaar verschillen.

Voor Van Helmondt, die zelf uit het Utrechtse Leersum komt, is het onderwerp een stap in het onbekende; hij is zelf geen carnavalsganger van nature. “Ik kom niet uit een carnavalsplaats. Leersum heeft wel een bloemencorso. Ten opzichte van het corso is carnaval onbekend terrein, want bij het corso ben ik al van kleins af aan betrokken.”

De enquête die Van Helmondt in het kader van zijn onderzoek heeft uitgezet, is hier te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.