<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Poolse parochie in Breda krijgt reliek van Maximiliaan Kolbe

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 september 2023
image
Op 10 september wordt een baardhaar van de heilige Maximiliaan Kolbe in de Mariakerk van de Poolse parochie van de Heilige Maximiliaan Kolbe geplaatst. De heilige is hier in glas-in-lood in een kerk in New York afgebeeld. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

In de Bredase Mariakerk wordt zondag een reliek van de heilige pater Maximiliaan Kolbe geplaatst. De plaatselijke Poolse gemeenschap, die naar deze heilige is vernoemd, is verheugd: “Misschien komen er dan wel meer mensen naar de kerk.”

“Maximiliaan Kolbe is beroemd bij de Polen, maar we hebben natuurlijk ook de heilige Johannes Paulus II”, reageert een opgetogen Józef Okonek. Hij is pastoor van de Heilige Maximiliaan Kolbeparochie, de Poolse parochie binnen het bisdom Breda. “Niet dat er een strijd tussen de twee is, hoor”, voegt hij lachend toe. “Maar Johannes Paulus wordt nu eenmaal iets meer vereerd.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toch is de pastoor blij met de komst van deze nieuwe aanwinst voor zijn parochie.

Andere parochie

Okonek is sinds eind 2022 pastoor bij de Bredase gemeenschap. Eerder was hij pastoor in het bisdom Groningen-Leeuwarden.

De pastoor ging het internet op, op zoek naar sites die net als zijn parochie aan Maximiliaan Kolbe gewijd zijn. Hij kwam er hierdoor achter dat een parochie in Polen die naar de heilige vernoemd is, een reliek van Kolbe in de kerk heeft.

image
In de Mariakerk van de Poolse parochie van de Heilige Maximiliaan Kolbe hangt al een schilderij van de heilige pater. Parochie van de Heilige Maximiliaan Kolbe

“Ik vond dat een goed idee voor onze parochie en heb contact gezocht met het franciscanenklooster Niepokalanów, waar Kolbe voor de oorlog overste was.”

De huidige generaal-overste vond het “meteen een goed idee”. Hij schenkt nu een haar van de baard van de heilige.

Bekend

“De heilige is bekend bij de Polen, omdat hij als martelaar in Auschwitz stierf. Maar ook in Nederland is hij bekend”, zegt Okonek, die denkt dat de reliek “misschien wel meer mensen naar de kerk zal trekken”.

Wie was Maximiliaan Kolbe?

Maximiliaan Kolbe (1894-1941) was een Poolse franciscaan. Het door hem gestichte klooster Niepakalów herbergde na de Duitse invasie drieduizend vluchtelingen, waarvan het merendeel Joods. Omdat Kolbe op de radio en via de krant het nazisme fel veroordeelde, werd hij naar concentratiekamp Auschwitz gestuurd. Daar werd hij vrijwillig – om de vader van twee kinderen dat lot te besparen – slachtoffer van een vergeldingsactie door de kampleiding. hij werd uitgehongerd en uiteindelijk vermoord. In 1982 werd hij heilig verklaard.

Het zal in ieder geval op 10 september een drukbezochte viering worden. De relikwie wordt dan op plechtige wijze in de kerk geplaatst in aanwezigheid van generaal-overste Krzysztof Olejnik van de congregatie Societas Christi pro Emigrantibus en enkele franciscanen van Niepokalanów. De Bredase bisschop Jan Liesen zal hoofdcelebrant zijn.

Verder verwacht Okonek ook parochianen uit omliggende Poolse gemeenschappen.

Eigen kerk

De Mariakerk werd in 2020 aan de Poolse parochie geschonken, vertelt de pastoor. Het is een levendige gemeenschap met drukbezochte zondagsmissen.

https://www.kn.nl/donaties/

“In Groningen moest ik steeds de verschillende gemeenschappen langs. Hierdoor had ik minder tijd voor goed contact met de mensen. Hier hebben we een eigen kerk. Dat geeft iets meer mogelijkheden voor activiteiten, zoals ook de verering van deze relikwie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.