<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Provincie investeert miljoenen in abdij Berne

Sanne Gerrits 16 september 2019
image
Abt Denis Henrickx samen met wethouder Peter van Boekel en gedeputeerde Marianne van der Sloot (Foto: abdijvanberne.nl)

Provincie Noord-Brabant zal 1,8 miljoen euro investeren in de norbertijner abdij van Berne. Dit maakten abt Denis Hendrickx en gedeputeerde Marianne van der Sloot onlangs gezamenlijk bekend.

De abdij in Heeswijk-Dinther wil met het geld het kloosterterrein bestendig maken voor de toekomstige generaties.

Aanpassingen

Het bedrag is vooral bedoeld voor aanpassingen in het abdijgebouw en het convent (de woonvertrekken), de aanpassingen in de tuin en duurzaamheidsmaatregelen, zo laten de norbertijnen op hun website weten. Ook zal het aantal gastenkamers worden uitgebreid.

Jaarlijks noteren de monniken ruim 2000 overnachtingen, het aantal gasten en groepen die zij ontvangen groeit. Het abdijhuis zal worden getransformeerd tot “inspiratieplek voor programma’s en werkplek voor sociaal ondernemers”, zo meldt de website.

“Met onze toekomstplannen laten we zien dat de kloosterwaarden tijdloos zijn”
- Abt Denis Hendrickx

Het achterterrein zal een Provinciaal Depot Bodemvondsten gaan herbergen, aangevuld met creatieve en ambachtelijke ateliers. Er wordt ook nagedacht over woningen voor mensen die zich nauw betrokken voelen met de kloosterorde.

Religieus erfgoed

De provincie investeert het grote bedrag om het religieus erfgoed te behouden. Gedeputeerde Marianne van der Sloot: “Doelstelling van het provinciale erfgoedbeleid is het erfgoed te behouden en de verhalen die erbij horen zichtbaar te maken. De Abdij van Berne heeft een lange en uitgebreide geschiedenis met inspirerende Brabantse verhalen. De kloostergebouwen van de abdij hebben een rijke historie en zijn door de eeuwen heen ontstaan. De oudste delen stammen uit het begin van de 16e eeuw en dat is uniek. Daarmee is er een directe linkt met onze verhaallijn Religieus Erfgoed.”

“Bovendien was pater Van den Elsen (1853-1925) een van de norbertijnen die hier woonde.” Pater Van den Elsen maakte zich verdienstelijk voor de emancipatie van de Brabantse boeren en stond aan de wieg van de Rabobank en de ZLTO.

‘Stappen naar morgen’

Abt Denis Hendrickx: “Met onze toekomstplannen laten we zien dat de kloosterwaarden tijdloos zijn en telkens weer nieuwe betekenis krijgen in het licht van de actuele vragen rond zingeving, gemeenschapszin en duurzaamheid. We zijn blij dat we stappen naar morgen kunnen zetten in goede samenwerking met de provinciale en gemeentelijke overheid, want op eigen kracht kunnen we het financieel niet redden.”

In 2021, wanneer de norbertijner orde 900 jaar bestaan, gaat de eerste schop de grond in.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.