fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Rotterdamse Eendrachtskapel tijdelijk op slot vanwege risico op vallend stucwerk

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 november 2023
image
Vanwege het risico op vallend stucwerk is de Eendrachtskapel in Rotterdam per direct voor onbepaalde tijd gesloten. Foto: Wikimedia Commons - AgainErick

De Rotterdamse Eendrachtskapel sluit voorlopig haar deuren. Bij een recente bouwinspectie bleek dat door het verzakken van de kapel stukken stucwerk van het plafond loslaten en vallen. Het bisdom is in allerijl op zoek naar een tijdelijk alternatief.

Samen met Het Steiger is de Eendrachtskapel de enige katholieke kerk die in het centrum van Rotterdam staat. De centrumkerk is niet aan een parochie gebonden, maar wordt voor vieringen en het bidden van de rozenkrans goed bezocht. Naast Nederlandse gelovigen maakt ook een Oekraïense gemeenschap en een internationale studentengemeenschap gebruik van de kapel.

Verzakken

“Het is al langer bekend dat de Eendrachtskapel langzaam aan het verzakken is”, vertelt dominicaan Richard Steenvoorde, die in Rotterdam een van de studentenpastores is. “Door de bouw van een parkeergarage in de buurt is het grondwaterpeil in de omgeving gezakt. De kapel met twee torens, die er later pas aangebouwd zijn, heeft hierdoor meer last van verzakking gekregen.”

Het is een bekend gegeven in Rotterdam: huizen die langzaamaan onder het straatniveau verdwijnen. Er is zelfs een website waarop zinkgaten gemeld kunnen worden, vertelt de dominicaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het een en ander is al wel opgeknapt, maar met de beperkte financiële middelen was het beleid om de kapel vooral “wind- en waterdicht” te houden.

Risico

Tijdens de coronaperiode waren er ook al kleine stukjes pleisterwerk van het plafond gevallen, zegt Steenvoorde. Maar na inspectie leek er verder geen gevaar te zijn. Dit keer viel pleisterwerk vanaf het plafond boven het middenschip. Het was aanleiding voor een inspectie.

“Afgelopen zondag vierden er ruim 170 studenten de Mis in de kapel. Als dan stukken stucwerk naar beneden vallen wordt het gevaarlijk.” Het bestuur wilde dit risico ook niet nemen en besloot onmiddellijk om de Eendrachtskapel voor onbepaalde tijd te sluiten.

“Het is al langer bekend dat de Eendrachtskapel langzaam aan het verzakken is.”
- Richard Steenvoorde

Volgens een bericht op de website van de Eendrachtskapel geeft Constructiebureau De Prouw BV. – die de inspectie uitvoerde – aan dat er momenteel alleen binnen schade is. Om verdere verzakking op te vangen zullen aan de buitengevel enkele stenen losgemaakt moeten worden. Hierbij zou geen risico zijn op schade aan de omgeving of voor omwonenden.

Stabiele oplossing

De aankomende dagen mogen gelovigen gebruik maken van de Sint-Dominicuskerk, beter bekend als Het Steiger. Dit is een noodoplossing, omdat het gebouw in een proces van verkoop zit.

“We zijn heel blij dat we hier het aankomende weekend terecht kunnen, maar we hopen natuurlijk op een stabielere oplossing.”

Het bisdom was in verband met Allerzielen niet bereikbaar voor een reactie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.