<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Stadsprediker Arnol Kox geëerd met eigen speciaalbier: ‘Voor Eindhoven was hij heel herkenbaar’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 maart 2023
image
De Eindhovense Arnol Kox zal als eerste Eindhovenaar een blik speciaalbier opsieren. Foto: Wikipedia - CC BY-SA 3.0

De Eindhovense stadsprediker Arnol Kox wordt blikvanger van een speciaalbier van de lokale brouwerij Rabauw. “Voor Eindhoven was hij jarenlang een heel herkenbaar gezicht en bier hoort natuurlijk bij het katholicisme”, vertelt bierbouwer Henk van Straten.

Naast de Lichttoren en het Evoluon is de inmiddels drie jaar geleden overleden Arnol Kox voor Eindhoven een absoluut boegbeeld, vindt de bierbrouwer. “Ik mis het vertrouwde geluid van zijn stem als je door de stad loopt nog steeds.”

Mysteries

Jarenlang bevond Kox zich in het stadshart om de Blijde Boodschap te verkondigen. “Ik heb hem mijn hele leven gezien”, vertelt Van Straten (43). “Toen ik jong was liet ik me één keer door hem zegenen. Hij kwam met de mond dichtbij mijn oor. Dat vond ik wel spannend, maar als kind moest je dit wel een keer meegemaakt hebben.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Er gaan allerlei “mysteries” rond over de stadsprediker, zo gaat Van Straten verder. “Hij zou een zeer intelligente professor zijn geweest die door een ongeluk niet meer goed kon functioneren.”

Veel klopt er niet van, zocht Van Straten uit. Het ongeluk vond al plaats toen Kox zestien was, dus professor kon hij niet geweest zijn. Enkele van deze mysteries gaat de bierbrouwer op Goede Vrijdag, als hij het bier aan de weduwe van Kox officieel overhandigt, ontrafelen.

‘Een boodschap die gehoord moest worden’

Met zijn luide stem en het herhalen van zinnen zal Kox zeker ook wel eens mensen hebben geïrriteerd, denkt Van Straten. Maar dat doet volgens hem iedere missionaris wel eens. “Hij had een boodschap die gehoord moest worden.”

Gebruik de pijltjes om door de foto's te scrollen. - Foto's: Rabauw Craft Beer

Kox was duidelijk geen gewone man en dat heeft raakvlakken met de brouwerij. “Wij zijn een sociale brouwerij en hebben hier ook dagbestedingsplekken. Kox vond een plek in Eindhoven. Het is belangrijk dat er voor al deze mensen een plek is.”

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een Eindhovenaar op een bierblik komt te staan. Een tatoeëerder heeft een ontwerp gemaakt waarop Kox tussen Eindhovense gebouwen is afgebeeld. Vooralsnog zal het donkere speciaalbier via de website en in de brewpub te koop zijn.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.