<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Twee priesters van bisdom Roermond naar bisdom Groningen-Leeuwarden

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 juni 2021
image
Links: Henyer Garcia Leon, rechts: César Cortes Oviedo Foto: persdienst Roermond

Twee priesters van het bisdom Roermond worden begin september overgeplaatst naar het bisdom Groningen-Leeuwarden. Vanwege een schaarste aan priesters heeft bisschop Ron van den Hout hierom gevraagd.

Zondag 13 juni werd de overplaatsing van kapelaan Henyer Garcia Leon (34) van de parochie Sint-Servaas en Anna-Lambertus in Maastricht en kapelaan César Cortes Oviedo (37) van Roermond-Oost in de betreffende parochies bekendgemaakt.

Assen

De priesters gaan in een parochie in Assen wonen. Van daaruit zal Henyer Garcia gaan werken als parochievicaris in de parochie Heilige Franciscus van Assisi te Assen, Roden en Zuidlaren. César Cortés is benoemd als parochievicaris in de parochie Heilige Drie-eenheid te Meppel, Hoogeveen en Beilen. Vooralsnog blijven ze voor een periode van zes jaar in het noordelijke bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De twee blijven priesters van het bisdom Roermond, maar zullen tijdens hun periode in Groningen-Leeuwarden onder de verantwoordelijkheid van bisschop Ron van den Hout vallen.

Zuid-Amerikaanse wortels

Met negentien parochies en iets meer priesters in het bisdom Groningen-Leeuwarden is het contrast met het bisdom Roermond erg groot. Het Limburgse bisdom heeft namelijk zo’n 140 priesters.

Beide gedetacheerde priesters hebben Zuid-Amerikaanse roots en zijn lid van de beweging van de Neocatechumenale Weg. García León is geboren in Venezuela en Cortes Oviedo in Honduras. Ze studeerden beiden aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade en het grootseminarie Redemptoris Mater in Cadier en Keer.

Garcia Leon werd in 2017 tot priester gewijd en Cortes Ovieda in 2019.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.