Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft het complete archief van het voormalige Sint-Catharinagasthuis in Grave digitaal beschikbaar gemaakt. Dat mag uniek heten. Het archief gaat terug tot 1291 en middeleeuwse archieven blijven zelden ongeschonden bewaard.
Dat dit archief wel bewaard bleef, komt door de inhoud: het bevat onder meer eigendomsakten van grond, boerderijen en huizen. Omdat het kadaster pas in de negentiende eeuw werd ingevoerd, was het belangrijk dat het archief bewaard bleef.
Het geeft uiteraard een beeld van de ziekenzorg in Grave – een ‘gasthuis’ is een ziekenhuis. Maar daarnaast bijvoorbeeld ook van de armenzorg in het stadje. Zo voegde de Grave in de zestiende eeuw de Tafel van de Heilige Geest toe aan het gasthuis, zegt rijksarchivaris in Noord-Brabant Jan Sanders tegen Katholiek Nieuwsblad.
“Dat was de armentafel achterin de kerk. Daar konden de parochianen hun gaven voor de armen achterlaten. Net zoals de voedselbank tegenwoordig. Die Tafel was dus van kerkelijke oorsprong, maar al heel snel heeft de burgerlijke overheid die taak op zich genomen.”
Zo werd de Tafel een soort voorloper van de Sociale Dienst. “De hulp werd gefinancierd uit schenkingen en legaten, die ook weer in akten werden vastgelegd.”
> Het archief van het Sint-Catharinagasthuis is online te raadplegen via de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum.
> Meer over de digitale ontsluiting van dit bijzondere archief leest u in KN van komende week.