<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Uniek in Nederland: compleet middeleeuws archief online beschikbaar

KN Redactie 12 augustus 2021
image
Foto: BHIC

Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft het complete archief van het voormalige Sint-Catharinagasthuis in Grave digitaal beschikbaar gemaakt. Dat mag uniek heten. Het archief gaat terug tot 1291 en middeleeuwse archieven blijven zelden ongeschonden bewaard.

Dat dit archief wel bewaard bleef, komt door de inhoud: het bevat onder meer eigendomsakten van grond, boerderijen en huizen. Omdat het kadaster pas in de negentiende eeuw werd ingevoerd, was het belangrijk dat het archief bewaard bleef.

Tafel van de Heilige Geest

Het geeft uiteraard een beeld van de ziekenzorg in Grave – een ‘gasthuis’ is een ziekenhuis. Maar daarnaast bijvoorbeeld ook van de armenzorg in het stadje. Zo voegde de Grave in de zestiende eeuw de Tafel van de Heilige Geest toe aan het gasthuis, zegt rijksarchivaris in Noord-Brabant Jan Sanders tegen Katholiek Nieuwsblad.

“Dat was de armentafel achterin de kerk. Daar konden de parochianen hun gaven voor de armen achterlaten. Net zoals de voedselbank tegenwoordig. Die Tafel was dus van kerkelijke oorsprong, maar al heel snel heeft de burgerlijke overheid die taak op zich genomen.”

Voorloper Sociale Dienst

Zo werd de Tafel een soort voorloper van de Sociale Dienst. “De hulp werd gefinancierd uit schenkingen en legaten, die ook weer in akten werden vastgelegd.”

> Het archief van het Sint-Catharinagasthuis is online te raadplegen via de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum

> Meer over de digitale ontsluiting van dit bijzondere archief leest u in KN van komende week.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.