<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

De kracht van de verrijzenis aan den lijve ondervinden

Luuk van den Einden 27 maart 2024
image
Bisschop Jan Liesen. Beeld: Youtube - KRO-NCRV

De verrijzenis van Jezus is het brandpunt, de absolute kern van het christelijke geloof, maar dat maakt het een allesbehalve eenvoudig onderwerp om te begrijpen.

Zelfs voor doorgewinterde katholieken is Jezus’ opstanding uit de dood een lastig te doorgronden thema – we spreken niet voor niets van het paasmysterie.

Al te bekend

In de paaseditie van Katholiek Nieuwsblad van 2004 ging toenmalig hoofdredacteur Ed Arons daarom te rade bij een bijbeldeskundige in het seminarie van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Hij trof daar iemand die in katholiek Nederland tegenwoordig maar al te bekend is: Jan Liesen, de huidige bisschop van Breda.

In 2004 was Liesen nog geen bisschop, maar wel was hij in dat jaar toegetreden tot de Theologische Commissie van het Vaticaan. Daarmee was hij als bijbelwetenschapper een uitzondering, aangezien de meeste leden van die commissie dogmatici zijn, maar dat leek op hemzelf niet veel indruk te maken. “Ach, we zien wel”, zegt hij daarover in het interview.

‘Gegrepen worden’

Volgens Liesen waren de evangelisten er niet zozeer op uit om de verrijzenis wetenschappelijk te bewijzen in hun teksten. “Het gaat niet om de feiten omwille van de feiten”, legt hij uit.

“De verrijzenis is de basis en de bron van ons geloof.”
- Jan Liesen

Marcus, Matteüs, Johannes en Lucas schreven voornamelijk voor een publiek dat niet meer overtuigd hoefde te worden van de opstanding. “Het gaat niet alleen om begrijpen, maar ook om gegrepen worden.”

“De verrijzenis is de basis en de bron van ons geloof”, vervolgt hij verderop. “Elk moment hebben we de mogelijkheid te geloven en die kracht in onszelf toe te laten. We hebben altijd de mogelijkheid te groeien en te veranderen.”

Lange weg naar herstel

Jan Liesen heeft dat de afgelopen jaren aan den lijve ondervonden. In 2022 werd er kanker bij hem geconstateerd en moest hij een operatie ondergaan. Daarna begon voor hem een lange weg naar herstel, getekend door chemotherapie en revalidatie. Het bestuur van zijn bisdom moest hij aan anderen overlaten.

Inmiddels gaat het een stuk beter met hem: Liesen is alweer voorzichtig aan het werk, liet zijn bisdom op 15 maart weten. De vooruitzichten zijn hoopvol.

Liesen kon in 2004 natuurlijk niet weten dat hij achttien jaar later ziek zou worden. Maar in het licht van zijn eigen herstel mogen zijn toenmalige woorden over de transformerende kracht van de verrijzenis gerust profetisch genoemd worden.

Lees hier het genoemde artikel (PDF).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.