<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Gezondheidsupdate bisschop Liesen: ‘De vooruitzichten zijn hoopvol’

Luuk van den Einden 18 maart 2024
image
Bisschop Jan Liesen van Breda. Foto: YouTube - KRO-NCRV

Sinds bisschop Jan Liesen na zijn behandeling voor kanker weer aan het werk is, gaat het goed met hem, laat het bisdom Breda weten. Wel blijkt de weg naar herstel nog lang te zijn.

In een nieuwe update over de gezondheid van de Bredase bisschop Jan Liesen heeft het bisdom laten weten dat het naar omstandigheden goed gaat met de 63-jarige bisschop. “Het herstel vordert gestaag, maar ook is duidelijk geworden dat er als gevolg van chemotherapie en operaties vooralsnog grote beperkingen zijn.”

In het begin van de zomer van 2022 werd bij de bisschop een kankergezwel geconstateerd. De ziekte bleek behandelbaar, maar het zorgproces zou wel lang worden. Bisschop Liesen heeft een jaar in het zorgklooster Maria Mater Dei in Breda gewoond. Ondertussen kreeg hij verschillende behandelingen.

‘Hoopvol’

Afgelopen najaar keerde de bisschop weer terug naar zijn eigen woning. Eerder deze maand is bij een medische controle vastgesteld dat “de behandeling het oncologische proces tot stilstand heeft gebracht”, meldt het bisdom. Volgens woordvoerder Marc de Koning houdt dat in dat het met zijn gezondheid de goede kant opgaat.

Volgens de update van het bisdom is het vooruitzicht goed, maar zal de herstelperiode nog wel de nodige tijd in beslag nemen. “Het gaat daarbij niet alleen om genezen, maar ook om fysiek op krachten komen”, legt De Koning uit. “De behandelingen hebben veel van bisschop Liesen gevergd, dus hij moet aansterken. Maar de vooruitzichten zijn hoopvol.”

Rustig opstarten

Tijdens Liesens afwezigheid werden de lopende zaken in het bisdom door de vicarissen en econoom Leo Blom opgevangen. Zij zullen dat de komende maanden blijven doen, waarbij ze wekelijks contact hebben met de bisschop.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Liesen start zelf rustig weer op. Hij gaat volgens het bisdom in de ochtenden weer wat taken oppakken, waarbij “de ontwikkeling van de missionaire parochies zijn eerste aandacht heeft”. Voor zijn taken in de kerkprovincie wordt overlegd met de bisschoppenconferentie.

“De bisschop dankt iedereen voor het gebed en de vele hartverwarmende blijken van medeleven”, laat het bisdom tot slot weten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.