<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mgr. Liesen deelt goed nieuws over gezondheid: ‘Er mag voorzichtig gedacht worden aan genezing’

Luuk van den Einden 26 mei 2023
image
Bisschop Liesen deelt bijna een jaar nadat zijn kankerdiagnose bekend werd dat het inmiddels een stuk beter met hem gaat. De bisschop mag voorzichtig weer aan het werk. Foto: KN - Jan Peeters

Bisschop Jan Liesen deelt in een pinksterbrief voor zijn bisdom dat de prognose van zijn ziekte er goed uitziet en dat hij voorzichtig weer aan de slag mag. “Ik heb ervaren dat de confrontatie met de dood alles op zijn kop zet en je laat nadenken over wat nu echt het belangrijkste is.”

In augustus 2022 werd bekend dat de Bredase bisschop Jan Liesen aan een vorm van kanker lijdt. Tijdens zijn behandelingen werden de lopende zaken in het bisdom door het diocesane personeel waargenomen. In februari meldde het bisdom al dat de bisschop goed reageerde op de behandeling, maar verder kwam er weinig naar buiten over zijn gezondheidssituatie.

Prognose sterk verbeterd

Vandaag echter heeft mgr. Liesen een pinksterbrief geschreven aan de gelovigen in zijn bisdom, waarin hij openhartig deelt dat het naar omstandigheden goed met hem gaat. “Inmiddels is de prognose sterk verbeterd”, schrijft hij. “Er is nu niet alleen meer sprake van behandelen, maar – ook al is er nog een weg te gaan – er mag voorzichtig gedacht worden aan genezing. God zij dank, en dank ook aan allen die baden en nog steeds bidden voor genezing.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Bij het ziek-zijn met een vooruitzicht dat helemaal niet goed was, heb ik ervaren dat de confrontatie met de dood alles op zijn kop zet en je laat nadenken over wat nu echt het belangrijkste is”, legt hij uit. “Het kan niet genoeg gezegd worden: in onze Kerk is het voornaamste niet de organisatie, maar de persoonlijke band met Jezus Christus.”

Geen ‘trukendoos’

Bisschop Liesen schrijft dat hij de draad weer oppakt, omdat hij voorzichtig weer aan het werk mag. Daarbij zal zijn aandacht onder meer uitgaan naar de inspanningen rond de Missionaire Parochie, het parochievernieuwingsproject dat in het bisdom loopt. “Dat is meer dan een beetje bijsturen: het is echt teruggaan naar het meest wezenlijke en niet meer op de eerste plaats werken aan onderhoud en instandhouding.”

De Missionaire Parochie is geen “trukendoos”, aldus de bisschop. “Een trukendoos belooft een snelle oplossing, maar in feite is het dan een oplossing die ons niet persoonlijk beroert. Als ‘ik’ gewoon ‘ik’ blijft, dan verandert er eigenlijk ook niet veel. Voor echte gemeenschap is het nodig dat we zelf veranderen.”

‘Wij’ zonder ‘ikken’

“Het ‘wij’ van een echte gemeenschap ontstaat niet door een heleboel ‘ikken’ samen te voegen”, vervolgt hij. “Hoe echte gemeenschap in de Kerk ontstaat leren we van Jezus, want Hij begint ermee: “Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: als de graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen: maar als hij sterft, brengt hij veel vrucht voort” (Joh 12,24-25).”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jezus geeft zichzelf om de gemeenschap van Vader, Zoon en Geest mee te delen en de Kerk te stichten, legt de bisschop uit. “Doordat iedereen iets opgeeft van zichzelf, kunnen we aansluiten bij Jezus en elkaar en kan er een ‘wij’ in Jezus ontstaan.”

“Ik zie ernaar uit om na een lange periode van afwezigheid door ziekte deze weg weer samen met u te gaan: in gemeenschap als leerlingen van Jezus en open voor wat deze tijd van ons als gelovigen vraagt”, besluit bisschop Liesen zijn pinksterbrief.

De volledige brief is te lezen via de website van het bisdom Breda.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.