<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Utrechtse Augustinuskerk na zeven jaar weer open

Luuk van den Einden 1 december 2023
image
Na zeven jaar sluiting wegens vallend pleisterwerk gaat de Utrechtse Augustinuskerk zondag weer open. Foto: Katholiek Utrecht

Zeven jaar geleden moest de Sint-Augustinuskerk in Utrecht plotsklaps dicht wegens vallend pleisterwerk. Inmiddels mag de kerk weer open: op 3 december wordt daar voor het eerst weer een Mis gevierd.

In september 2016 moest de Sint-Augustinuskerk halsoverkop de deuren sluiten. Omdat er pleisterwerk van het plafond losliet en naar beneden kwam, was het niet veilig om mensen tot de kerk toe te laten.

‘Vreugde van korte duur’

Extra wrang daarbij was dat de renovatie van de buitenkant van de kerk op dat moment juist voltooid was. “De gemeenschap had zich verheugd op het vieren van de liturgie, nu zonder lawaai en getimmer”, aldus priester Martijn Schrama. “Die vreugde zou van korte duur zijn.”

De kerkgangers moesten de Mis op een andere plek bijwonen, maar ook dat leverde hobbels op. Aanvankelijk konden zij terecht in de kapel van de zusters augustinessen in de stad, maar toen de coronapandemie uitbrak, was die ruimte te klein om verantwoord in te kunnen vieren. De Aloysiuskerk verderop bood daarop uitkomst.

Heropening

Daaraan komt nu dus een einde. Op de eerste zondag van de Advent zal in de heropende kerk voor het eerst weer de Mis gevierd worden. Daarna zal er dagelijks een viering plaatsvinden. Ook is de Mariakapel weer open.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De oplevering van de gerenoveerde kerk vond op 31 oktober al plaats. Sindsdien zijn vrijwilligers druk bezig geweest met het terugverhuizen en schoonmaken van het interieur.

‘Meeleven en sympathie’

Priester Schrama laat weten dankbaar te zijn voor alle mensen die tijdens de sluiting en sinds de heropening hebben bijgedragen aan het onderdak bieden van de geloofsgemeenschap en de herinrichting van de kerk.

“Allen hebben in hun meeleven en sympathie getoond hoe stimulerend het is om elkaar niet los te laten maar om zich moeite te geven in de vrede van de Heer bijeen te blijven”, aldus de priester.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.