<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Van de pasta naar de patat: Priesters uit Italië en Honduras gewijd in Roermond

Anton de Wit 15 juni 2019
image
Cesar Cortes Oviedo (l.) en Marco Figliola (Foto: Bisdom Roermond)

Marco Figliola (32) en Cesar Cortes Oviedo (35) worden vandaag in Roermond priester gewijd. Het tekent de internationalisering van het zuidelijke bisdom.

Tijdens de wijdingsmis van bisschop Harrie Smeets in december vorig jaar, werd al duidelijk hoe internationaal de Limburgse Kerk vandaag de dag is. Dat bleek uit de aanwezigheid van bisschoppen uit verschillende landen, en uit de veelkleurigheid van de liturgie, met vele lokale én internationale elementen.

Koude grond

Dat de eerste twee diakens die bisschop Smeets zelf priester wijdt uit respectievelijk Italië en Honduras afkomstig zijn, wekt daarom ook weinig verbazing. Beide priesters behoren tot de Neocatechumenale Weg, de uit Spanje afkomstige nieuwe katholieke beweging die inmiddels al weer meer dan een decennium in het bisdom Roermond (en elders in Nederland) actief is.

“Van de warme bodem naar de koude grond”, zo schrijft bisdomblad De Sleutel over de wijdelingen. “Van de pasta naar de patat.”

Cultuurshock

Marco Figliola (32) komt uit Teramo in Italië, en Cesar Cortes Oviedo (35) uit Comayagua, Honduras. Beiden wonen en werken inmiddels alweer enige jaren in Nederland, en beheersen de taal goed. Maar dat de verhuizing naar Nederland – een beslissing vanuit het Neocatechumenaat – een cultuurshock was, bevestigen zij allebei.

“Het begin hier was moeilijk”, aldus Figliola in een interview in De Sleutel. “Vooral de taal en het weer speelden me parten. Ik kan me bijvoorbeeld de dag nog herinneren dat ik op een voor mijn gevoel koude dag dik ingepakt op de fiets naar de kerk ging. Daar aangekomen, kwam de koster me in hemdsmouwen tegemoet en keek me aan alsof hij een verdwaalde ijsbeer zag…”

Vreugde

Ook de kerkelijke betrokkenheid is in Nederland heel anders dan zij in hun thuisland gewend zijn. Figliola: “Het kerkelijk leven in mijn geboorteplaats leeft meer, veel meer dan hier. Al zie ik ook dat daar een ‘inhaalslag’ te zien zal zijn. Ook daar wacht verdere ontkerkelijking en krimp. Maar juist hier in Nederland heeft God een diepe overtuiging in mij doen rijpen: als Hij het hart van één mens werkelijk aanraakt dan is het genoeg, daarin vind ik mijn vreugde!”

“Ik voel me nu echt missionaris”, voegt Cortes Oviedo daaraan toe, eveneens in De Sleutel. “Niet zozeer om mensen iets te leren maar om samen met hen gelovigen te zijn van de universele Kerk. Samen de liefde van God beleven en leven, dat is mijn boodschap. Ik word bemind door God en wil die liefde aan de mensen doorgeven.”

Priester uit India

Marco Figliola en Cesar Cortes Oviedo worden gewijd tot priester van het bisdom Roermond. Dat betekent dat zij in principe hun hele leven aan dit bisdom verbonden blijven. Figliola werkt als kapelaan in de binnenstad van Roermond en in Herten, Cortes Oviedo is verbonden aan de parochies in Roermond-Noord-Oost.

Overigens: deze twee priesterwijdingen zijn de eerste die dit jaar door bisschop Smeets zelf worden verricht, maar niet de eerste voor het bisdom Roermond. Weer een teken van de internationalisering: kapelaan Marthoma Alexander werd op 25 april in India priester gewijd. Dit gebeurde in het aartsbisdom Trivandrum in de Indiase deelstaat Kerala, waar Alexander vandaan komt. Hij volgde zijn opleiding aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade en werkt sinds vorig najaar in het parochiecluster in Venray.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.