<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Vandalen bekladden herdenkingsmonument voor Aramese genocide

Luuk van den Einden 31 augustus 2023
image
De gedenksteen voor de Aramese genocide in Jette werd eerder deze week met verf besmeurd. Inmiddels is het monument weer schoongemaakt. Foto: Kerknet - Federatie van Arameeërs in België

Het herdenkingsmonument voor de Aramese genocide in Jette, een plaats vlakbij Brussel, is door onbekenden met verf beklad. De Federatie van Arameeërs in België vraagt politici om de “afschuwelijke daad” te veroordelen.

Het herdenkingsmonument, dat bestaat uit een gedenksteen met daarop een tekst in vier verschillende talen, werd met witte en groene verf besmeurd. In de Franse tekst zijn het woord ‘genocide’ en het getal 500.000 (dat verwijst naar het aantal slachtoffers van de volkenmoord) onleesbaar gemaakt. Ook de Aramese tekst is overspoten.

Genocide

De gedenksteen werd acht jaar geleden geplaatst met behulp van de gemeente Jette; daarbij waren destijds zo’n duizend mensen aanwezig, meldt Het Nieuwsblad. Het monument is bedoeld ter herinnering aan de Aramese genocide, die tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvond in het Ottomaanse rijk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Arameeërs, een orthodox-christelijk volk uit het zuidwesten van het hedendaagse Turkije, werden door de Ottomaanse machthebbers in de oorlog vanwege hun geloof als vijanden van de staat gezien, net als bijvoorbeeld de Armeniërs en de Pontische Grieken. Als gevolg daarvan werden zij massaal om het leven gebracht. België en Nederland hebben die volkenmoord als genocide erkend.

‘Afschuwelijke daad’

De Federatie van Arameeërs in België laat in een persbericht weten het vandalisme diep te betreuren. “Dit monument eert de nagedachtenis van de slachtoffers van een tragedie die de geschiedenis van de Arameeërs diepgaand heeft getekend”, schrijft de federatie.

De gedenksteen is volgens de groep “meer dan alleen een monument”. Die belichaamt namelijk “de herinneringen, emoties en leringen die we moeten bewaren voor toekomstige generaties, ongeacht hun afkomst of religie”.

https://www.kn.nl/donaties/

De gemeente Jette heeft er inmiddels voor gezorgd dat het monument weer opgeknapt is, waarvoor de federatie dankbaar is. Verder moedigt de organisatie burgers en overheden aan om “deze afschuwelijke daad te veroordelen en zich in te zetten opdat dit nooit meer gebeurt”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.