De Sint-Jozefkathedraal in Groningen is twee klokken rijker: Caritas en Amor (‘Vriendschap’ en ‘Liefde’) werden zondag door bisschop Ron van den Hout gewijd en maandag in de toren van de kerk gehangen.
De klokken werden geschonken door de katholieke kunsthistoricus Sible de Blaauw en diens partner, melden lokale en regionale media. Zij zijn lid van de kathedrale parochie.
De schenking komt voort uit een vraag die het parochiebestuur De Blaauw stelde na een restauratie, zo’n tien jaar geleden: wat zou er verder nog verbeterd kunnen worden aan de kathedrale uitstraling van de kerk?
Als antwoord wees de kunsthistoricus op de klokkentoren. Daar hingen toen “maar vier klokken”, blikt hij bij RTV Noord terug, een erfenis uit de tijd dat de Jozef een gewone parochiekerk was. In 1981 werd ze formeel de kathedraal van het noordelijke bisdom, “maar het klokgelui had niet de allure die daarbij paste”.
Zo ontstond het plan om het aantal klokken te verdubbelen. In 2020 schonk een andere particulier al twee klokken aan de kerk, nu was het de beurt aan Caritas en Amor.
De klokken konden overigens met een bouwlift naar boven worden gebracht: de toren staat nog in de stijgers vanwege een restauratie.
Met het ophangen van de twee relatief kleine, en dus hoger klinkende klokken is het geluid completer geworden, legt De Blaauw tegenover de lokale omroep Oog Groningen uit.
“Ik vind echt dat deze kerk daardoor een belangrijkere stem gekregen heeft, een mooiere stem, waar veel meer mensen vreugde aan kunnen beleven dan zoals het was.”
Die namen zijn overigens niet toevallig gekozen, zegt De Blaauw bij RTV Noord. Ze verwijzen naar het gezang dat op Witte Donderdag in katholieke kerken klinkt: Ubi Caritas et Amor, Deus ibi est, ‘Waar vriendschap is en liefde, daar is God’: “Voor mij is dat de kern van het christelijk geloof.”
Een kathedraal is in de katholieke Kerk de hoofdkerk van een bisdom, waar de zetel – in het Latijn: cathedra – van de bisschop staat.
Bronnen: RTV Noord, Oog Groningen, bisdom Groningen-Leeuwarden