<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Vriendschap en Liefde: Groningse kathedraal twee nieuwe klokken rijker

Peter Doorakkers 29 maart 2022
image
Sible de Blaauw in de klokkentoren van de Groningse Sint-Jozefkathedraal. Screenshot: Oog Groningen - youtube.com

De Sint-Jozefkathedraal in Groningen is twee klokken rijker: Caritas en Amor (‘Vriendschap’ en ‘Liefde’) werden zondag door bisschop Ron van den Hout gewijd en maandag in de toren van de kerk gehangen.

De klokken werden geschonken door de katholieke kunsthistoricus Sible de Blaauw en diens partner, melden lokale en regionale media. Zij zijn lid van de kathedrale parochie.

De schenking komt voort uit een vraag die het parochiebestuur De Blaauw stelde na een restauratie, zo’n tien jaar geleden: wat zou er verder nog verbeterd kunnen worden aan de kathedrale uitstraling van de kerk?

Allure

Als antwoord wees de kunsthistoricus op de klokkentoren. Daar hingen toen “maar vier klokken”, blikt hij bij RTV Noord terug, een erfenis uit de tijd dat de Jozef een gewone parochiekerk was. In 1981 werd ze formeel de kathedraal van het noordelijke bisdom, “maar het klokgelui had niet de allure die daarbij paste”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zo ontstond het plan om het aantal klokken te verdubbelen. In 2020 schonk een andere particulier al twee klokken aan de kerk, nu was het de beurt aan Caritas en Amor.

De klokken konden overigens met een bouwlift naar boven worden gebracht: de toren staat nog in de stijgers vanwege een restauratie.

‘Mooiere stem gekregen’

Met het ophangen van de twee relatief kleine, en dus hoger klinkende klokken is het geluid completer geworden, legt De Blaauw tegenover de lokale omroep Oog Groningen uit.

“Ik vind echt dat deze kerk daardoor een belangrijkere stem gekregen heeft, een mooiere stem, waar veel meer mensen vreugde aan kunnen beleven dan zoals het was.”

Vriendschap en liefde

Die namen zijn overigens niet toevallig gekozen, zegt De Blaauw bij RTV Noord. Ze verwijzen naar het gezang dat op Witte Donderdag in katholieke kerken klinkt: Ubi Caritas et Amor, Deus ibi est, ‘Waar vriendschap is en liefde, daar is God’: “Voor mij is dat de kern van het christelijk geloof.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een kathedraal is in de katholieke Kerk de hoofdkerk van een bisdom, waar de zetel – in het Latijn: cathedra – van de bisschop staat.

Bronnen: RTV Noord, Oog Groningen, bisdom Groningen-Leeuwarden

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.