fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Maltezer Ridders wijzen Vaticaans onderzoek af

KN Redactie 26 december 2016
image
Foto: Giorgio Minguzzi ccby

De Ridderorde van Malta hebben een Vaticaans onderzoek in opdracht van paus Franciscus naar het ontslag van haar kanselier als “onacceptabel” afgewezen.

Kort voor de Kerst maakte de Ridderorde bekend dat het ontslag van kanselier Albrecht von Boeselager een “kwestie van intern bestuur van de Soevereine Orde van Malta is en dus uitsluitend onder haar competentie valt.”

‘Misverstand’

De Orde geldt volgens het internationaal recht als een soevereine organisatie. In de verklaring van 23 december stelt de Orde dat de aankondiging van de paus van een onderzoekscommissie gebaseerd is op een “misverstand” bij het Vaticaanse staatssecretariaat.

Situatie uitgelegd

“De grootmeester heeft de situatie respectvol uitgelegd” in een brief aan paus Franciscus, waarin hij “de Heilige Vader verzekerd heeft van zijn kinderlijke toewijding”, aldus de verklaring.

Speciale commissie

Paus Franciscus kondigde op 22 december aan dat hij een speciale commissie aan het formeren was om een conflict binnen de Orde te onderzoeken. De paus had aartsbisschop Silvano Tomasi al als voorzitter aangewezen.

‘Zeer ernstige situatie’

Het conflict betrof het ontslag onder protest van Von Boeselaar. Hoewel de precieze reden van het gedwongen ontslag niet is gegeven is er sprake van een “zeer ernstige en onhoudbare situatie”. Voor zover duidelijk is de kanselier gedwongen zijn functie neer te leggen omdat hij de Ridderorde betrokken had bij de distributie van condooms in ontwikkelingslanden.

Nieuwe spanningen

Enig conflict tussen het Vaticaan en de Ridders van Malta zou mogelijk tot nieuwe spanningen leiden tussen paus Franciscus en kardinaal Raymond Burke, die de patroon is van de Orde. Burke zou volledig achter het maatregel tegen Von Boeselager staan. (KN/CWN)