<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Mei, Mariamaand: ‘Bij Maria kun je je zorgen, verdriet en dankbaarheid neerleggen’

KN Redactie 4 mei 2017
image
Deelneemster aan een lichtprocessie in het Franse Mariabedevaartsoord Lourdes. (Foto: Flickr.com - CCBY Loïc)

[BEELDGALERIJ] De Mariamaand mei staat dit jaar logischerwijs in het teken van honderd jaar verschijningen in Fatima. Toch is het nog altijd het Franse Lourdes dat van de Mariabedevaartsoorden het meest lijkt aan te spreken.

Dat zegt Matheu Bemelmans van bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim. Dat organiseert uiteraard reizen naar Fatima, “maar ook de reizen naar andere bedevaartsoorden lopen goed. We hoeven dit jaar geen enkele reis af te zeggen wegens gebrek aan belangstelling, wat in het verleden soms wel gebeurde”.

‘Herkenbaar voor iedereen’

Het aantal Lourdespelgrims is bij Huis voor de Pelgrim even groot als vorig jaar, ziet Bemelmans, al is er over een wat langere periode wel een daling te zien. Maar toch: “Als het over Maria gaat, spreekt Lourdes waarschijnlijk wel het meest tot de verbeelding. Er zijn vaker periodes geweest waarin er tijdelijk wat minder mensen naar Lourdes gingen en het later toch weer aantrok. We hebben er alle vertrouwen in dat dit over enige tijd ook weer gaat gebeuren.”

Bemelmans’ verwachting heeft “ook heel nadrukkelijk met de boodschap van Lourdes te maken”, zegt hij. “Maria presenteert zich in Lourdes als een ontvangende moeder, bij wie je al je zorgen, verdriet en dankbaarheid kunt neerleggen. Dat is herkenbaar voor iedereen en in alle tijden.”

‘Via een webcam bij de grot zijn’

Hij is te spreken over de manier waarop Lourdes “voortdurend vernieuwt en de tekenen van de tijd herkent en daarop inspringt”.

“Zo is men nu heel nadrukkelijk bezig om te internationaliseren en zich ook buiten Europa te presenteren. Op internet kun je via een webcam live bij de grot zijn. Het heiligdom spreekt van het ‘Lourdes buiten Lourdes’. Het gebied rond de grot van de verschijningen – het hart van het heiligdom – wordt op dit moment opnieuw ingericht, waardoor het meer een plek van stilte kan worden, omdat dat iets is waaraan mensen in deze tijd behoefte hebben.”

‘Heel uitnodigend’

Veel mensen, pelgrims én vrijwilligers, ervaren in Lourdes een gevoel van thuiskomen, ziet Bemelmans. “Mensen zeggen dat ook zo. Dat is heel uitnodigend. Veel pelgrims doen niets liever dan op stille momenten bij de grot zitten. Terwijl er duizenden mensen om je heen lopen, heb je toch het gevoel dat Maria er op dat moment er helemaal voor jou alleen is, dat ze een en al oor is.”

Daarnaast spreekt de sfeer van vieringen en processies velen aan, vertelt hij. “In Lourdes ervaar je een levende Kerk met mensen van alle leeftijden. En je ontmoet er de wereldkerk, waardoor je heel nadrukkelijk ervaart onderdeel te zijn van een wereldwijde gemeenschap. Dat inspireert en geeft kracht.”

‘Solidariteit zieke en gezonde pelgrims’

Lourdes is traditioneel een bedevaartsoord waar veel zieke mensen naartoe trekken. De solidariteit tussen zieke en gezonde pelgrims is er erg belangrijk, zegt Bemelmans.

“Anders dan in de gewone samenleving telt ieder mens mee, sterker nog: zieken en gehandicapten gaan voorop. En niemand voelt zich te goed om even een rolstoel te duwen of een luisterend oor te bieden. Dat is een weldadige ervaring voor mensen met een bepaalde ziekte of handicap, maar evenzeer voor gezonde pelgrims, die daar thuis niet toe komen of er geen gelegenheid voor hebben. Zo is Lourdes diaconie, liturgie, catechese en gemeenschapsopbouw inéén.”

Lourdes in beeld (foto’s: Flickr.com – CCBY Loïc):

[widgetkit id=”47″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.