<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Methodisten verklaren wijding bisschoppin ongeldig

KN Redactie 3 mei 2017
image
Karen P. Oliveto (Foto: AP)

De hoogste rechtsinstantie van de evangelisch-methodistische Kerk in het Amerikaanse Newark heeft de bisschopswijding van Karen P. Oliveto ongeldig verklaard

Die bevestigen de goede naam van Oliveto, maar dat neemt niet weg dat het kerkelijk recht praktiserende homoseksuelen uitsluit van het bisschopsambt.

Over seksualiteit bevragen

Geen enkel kerklid of instantie mag het kerkelijk recht schenden of negeren, aldus de rechters. Kandidaten voor kerkelijke ambten moeten over hun seksualiteit bevraagd worden en zij, die homoseksueel zijn of op andere wijze de kerkelijke regels rond huwelijk en seksualiteit schenden, moeten worden afgewezen.

Bisschoppen moeten beslissen

Het is nog niet duidelijk of Oliveto haar ambt zal neerleggen. Een woordvoerder van de kerkelijke regio heeft laten weten dat zij vooralsnog aan blijft. De methodistische bisschoppen zouden daarover moeten beslissen. Oliveto staat aan het hoofd van rond 400 gemeentes in de staten Colorado, Idaho, Montana, Utah en Wyoming.

Diep verdeeld

De evangelisch-methodistische Kerk is de op twee na grootste denominatie in de VS met zo’n 13 miljoen gelovigen. Vorig jaar bleek dat het al of niet wijden van homoseksuelen de geloofsgemeenschap diep verdeelt. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.